Van Friesland tot Saba in het Caribische gebied, overal is Bakkerij Koenen een begrip. Maar hier kent nog niet iedereen het verrukkelijke brood, dat men al zo’n 150 jaar met veel liefde bakt. De monumentale Sint Annamolen, het decor van het Nijmeegse filiaal waar men nu 8 jaar gevestigd is, kan haast niet idyllischer. Naast brood, is er keuze uit wel veertig broodmixen en een dertigtal cake- en koekmixen en verkoopt men biologisch sap, lokaal bier en ovenverse snacks.

Ook al is de molen volledig operationeel, malen doet hij niet meer. Dat zou te veel stof in de winkel geven. De wieken draaien sporadisch, bijvoorbeeld tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, Open Monumentendag en Molendag. Maar omdat de molen goed werkt, kunnen molenaars er nog steeds opgeleid worden.

Eigen gemalen meel & ovenvers

“Ons meel malen we zoveel mogelijk zelf in onze molen in Zevenaar”, vertelt bedrijfsleider Pascal Jansen. “Alle producten worden op locatie gebakken en zijn dus letterlijk ovenvers, want transport is niet nodig. Ook stellen we onze meelmixen zó samen dat de baksels eigenlijk niet kunnen mislukken. Voor veel mixen is niet per se een broodbakmachine nodig, maar volstaat een heteluchtoven ook prima. Bovendien kun je met veel van onze cakemixen bijvoorbeeld ook heel goed een taartbodem maken. Prijstechnisch gezien zijn we ook niet duurder dan A-merken in de supermarkt.”

Samenwerking

Bakkerij Koenen telt 12 filialen in de regio Arnhem-Nijmegen. Het assortiment varieert enigszins per locatie, maar bepaalde producten zijn overal een groot succes. Vooral de pannenkoekenmix. Men werkt al samen met Topbakkers, een groot netwerk van lokale bakkers. Maar de ambities reiken verder. Arjan: “Ik zou wel graag nóg meer lokale producten verkopen en daarvoor samenwerken met ook andere ondernemers. Zo konden mensen kennismaken met ons en onze producten tijdens het Gebroeders van Limburg Festival en Bourgondisch Nijmegen Proeft. Verder maken we voor een Italiaans restaurant het deeg en aan enkele research afdelingen van het Radboudumc leveren we meel. Maar ik zou het bijvoorbeeld ook erg leuk vinden als onze pannenkoekenmix op diverse andere plekken verkocht wordt.”

Winkels, Bakkerscafés & webshop

Samen met Patisserie Christiaan biedt men ongeëvenaard smaakvolle creaties. Van bruidstaarten tot kleine macarons en van hartige snacks tot zoete koekjes en cake. Het complete assortiment is verkrijgbaar in alle filialen en bakkerscafés van Bakkerij Koenen. Van maandag tot en met zaterdag kun je in de fysieke winkels terecht. Shop je liever online? Dat kan ook op de website die geheel vernieuwd wordt. Houd deze dus in de gaten.

Koenen Sint Annamolen
Hatertseweg 14, Nijmegen
024- 355 17 28 | info@bakkerijkoenen.nl