In het weekend van 12 en 13 september 2020 wordt de Freedom Tour opnieuw gefietst! Deze tweedaagse, historische fietstocht door het mooie Rijk van Nijmegen duurt twee dagen en is bedoeld voor jong en oud. Onderweg kom je langs tal van historische plekken waar je de bevrijding, operatie Market Garden en alles daaromheen kunt proeven, herdenken, ruiken, beseffen, horen, zien en voelen…

Vanwege de mijlpaal van 75 jaar is de Freedom Tour dit jaar extra feestelijk. Tijdens het evenement staat sportief genieten centraal. De route loopt daarom iedere dag langs een vijftal ‘SuperStops’.
Op de eerste dag breng je onder andere een bezoekje aan MeerKUNST Wijchen, toeristisch Grave en het handwerkmuseum Buurderij De Lage Hof in Overasselt.
Op de tweede dag word je meegenomen naar de Canadese begraafplaats, het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en naar Herberg ’t Zwaantje in Mook.

Historische hotspots

Naast SuperStops, leidt de Freedom Tour langs een flink aantal historische hotspots, waar infoborden of gidsen informatie geven over de bijzondere betekenis van de betreffende plekken. Zo fiets je onder de ‘Canadese’ bomen door die langs de Voerweg in Nijmegen staan. Deze bomen werden door Canada aan Nederland geschonken en staan symbool voor de hechte vriendschap die tussen beide landen bestaat sinds zij elkaar hielpen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Verder vertellen gidsen (persoonlijke) oorlogs- en bevrijdingsverhalen in het Willemskwartier, waar razzia’s, beschietingen en deportaties plaatsvonden, waar schuilkelders waren ingericht en inkwartiering aan de orde van de dag was. Maar waar óók de bevrijding gevierd werd.
Er zijn eveneens talloze verhalen over de omgeving rond het Goffertstadion en Voetbalvereniging Quick 1888.

Ook Begraafplaats Vredehof in het Nijmeegse Jonkerbos wordt bezocht. Op het ereveld van deze begraafplaats liggen tal van mensen – veelal verzetsstrijders – die tijdens de Tweede Wereldoorlog gestorven zijn. De bekendste van hen is ongetwijfeld Jan van Hoof.

De Waco CG-4 is een Amerikaans militair zweefvliegtuig dat tijdens de Tweede Wereldoorlog vaak werd ingezet. In Groesbeek en omgeving zijn tijdens de operatie Market Garden in september 1944 honderden Gliders geland. Bij het oorlogsmonument in Horst van een Waco-glider op ware grootte, staat een infozuil met filmpjes.

SS-er Heinrich Himmler was verantwoordelijk voor het Lebensborn-programma (‘levensbron’). Hij wilde Arische vrouwen zoveel mogelijk ‘raszuivere’ kinderen laten krijgen door hen zwanger te laten worden van zijn eigen elitetroepen. In Duitsland zijn twaalf Lebensborn-huizen gesticht. In deze huizen zijn tussen 1936 en 1943 ongeveer vijfduizend kinderen geboren, die eigendom waren van de SS.
De SS had ook huizen in Noorwegen, Denemarken, België en Luxemburg. Het Berchmanianum in de Nijmeegse wijk Brakkenstein was het enige in Nederland.

Praktische info

Dagelijks wordt tussen 09:00 – 11:00 uur gestart bij De Lindenberg (Ridderstraat 21, Nijmegen).
De finish van de Freedom Tour is bij het Infocentrum WO2 (Ridderstraat 27, Nijmegen), vlak bij de Lindenberg. Finishen kan vanaf 12:00 uur tot 16:30 uur.
Uiteraard worden de coronamaatregelen van het RIVM aangehouden, zowel bij het start/finishgebied als bij de SuperStops.
Geef je wel snel op, want er kunnen maximaal 400 fietsers deelnemen!