Wie heeft er nog foto’s van zichzelf in het treintje van speeltuin De Leemkuil? Ik durf te wedden dat als ik een groep van 50 Nijmegenaren voor me heb, alle 50 handen de lucht in gaan. Het iconische stoomtreintje werd in de loop der tijd vervangen door een elektrisch exemplaar, dat nog altijd één van de populairste attracties van de speeltuin is. Medewerker Anne Ostendorp blikt terug op de 75 jaar die De Leemkuil al speelplezier biedt aan kinderen van alle leeftijden, maar in het bijzonder aan kinderen van 3 t/m 8 jaar.

Ongeveer honderd toestellen staan opgesteld op een terrein van zo’n 3,5 hectare, het ene meer verscholen in het bos dan het andere. Juist doordat het terrein niet in één oogopslag te overzien is, biedt het fijne plekjes om even tot rust te komen en wat privacy te hebben. Tegelijk is de speeltuin overzichtelijk genoeg om elkaar niet kwijt te raken.

Ontdekken en spelen in de natuur

De bosrijke omgeving waarin De Leemkuil ligt, nodigt uit tot ontdekken en ervaren. Dat geldt voor zowel de natuur, als voor de toestellen, die vaak op de natuur inspelen. Zo hebben waterbakken, die door diverse niveaus en verbindingen opgesteld zijn als waterval, een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kinderen. Helemaal door de combinatie met het speelzand waarin ze staan.
De speeltuin is altijd in ontwikkeling. “Zo is er afgelopen week bijvoorbeeld een nieuw springkussen geplaatst.”

75 jaar: vier mee!

Dat De Leemkuil onverminderd populair blijft, blijkt wel uit het 75-jarig bestaan van de speeltuin. “Om dit samen met kinderen te vieren, organiseren we wekelijks een feestelijke activiteit. Het is steeds iets anders, zoals opgravingen, muziek, of science-gerelateerde activiteiten. Er is altijd een link met de natuur en ook de Romeinen staan centraal bij diverse activiteiten. Hoe toepasselijk is het, dat die plaats kunnen vinden in ons eigen amfitheater!”

Houd website en socials in de gaten voor het volledige programma. En vooral voor de nostalgische video over de evolutie van Het Treintje, die binnenkort te bekijken is en waarbij mensen opgeroepen worden verhalen van vroeger te delen.

www.deleemkuil.nl
Luciaweg 2, 6523 NK Nijmegen
024 – 360 51 98 | deleemkuil@nijmegen.nl