Nadat we Remko de Vries van Beddenspeciaalzaak De Vries vorig jaar spraken, ging niet veel later de boel op slot vanwege het corona-debacle. Het familiebedrijf viel niet onder de zogenaamde ‘essentiële winkels’, terwijl een goede nachtrust toch behoorlijk essentieel is. Inmiddels mogen we de schitterende zaak weer gewoon bezoeken, maar voor degenen die dat niet kunnen, heeft Remko een passende oplossing, zowel in letterlijke als overdrachtelijke zin. “We komen bij je thuis om je wensen te inventariseren en maten op te nemen. Desgewenst plaatsen we meubilair uit de showroom in je eigen slaapkamer, zodat je perfect kunt zien of iets bevalt, past, staat… én ligt natuurlijk.” Thuis geadviseerd worden en proefliggen dus, ideaal!

“We hebben bij klanten thuis al veel advies mogen geven op basis van de kleuren van de slaapkamergordijnen, vloer en muren. We komen bij je langs met een uitgebreid assortiment aan bedtextiel. In november brengen we een magazine uit in een oplage van 5.000 exemplaren, met daarin verschillende en met elkaar te combineren stijlen. Op aanvraag sturen we het magazine naar je toe en bieden daarbij de kans de collectie thuis te beoordelen. Onze stylist Angelique Verblakt is erg goed thuis in stoffen, kleurstellingen en sferen en weet met ieder interieur wel raad.” Verder is men bij Beddenspeciaalzaak De Vries druk bezig met de ontwikkeling van een 3D-configurator, waarmee klanten hun slaapkamer digitaal kunnen inrichten. Op de bovenverdieping van Beddenspeciaalzaak De Vries is 400m2 ingericht met diverse mogelijkheden voor inbouw- en draaideurkasten. Alles kan op maat gemaakt worden.

Optimale lighouding met zorgmatras

Waar Angelique met de styling aan de slag gaat, bekommert Remko zich om de juiste lighouding. Hij is met een aantal fysiotherapeuten en chiropractors nauw betrokken bij de ontwikkeling van een zorgmatras. Het matras is medisch geaccrediteerd, wordt in de tweedelijnszorg vergoed en is opgebouwd uit losse modules. Remko: “We krijgen je lighouding tot wel 95,6% optimaal. Wil je dat een therapeut meekijkt tijdens een adviesgesprek, dan kan dat.”

Samenwerkingscollectief

Inmiddels is Remko aangesloten bij het GLI-programma van Ysveld Fysio in Berg en Dal, waar men een lifestyle-interventieprogramma ontwikkelde. Onder begeleiding bewandel je een 2 jaar durend traject om je leven anders in te richten. “Wij kijken of je bed nog voldoet en kunnen dat gedurende het traject blijven aanpassen. Vaak gaat het om mensen met obesitas die veel afvallen. Het matras wordt aangepast aan het veranderende lichaamsgewicht, doordat we de afzonderlijke modules precies kunnen afstemmen op de persoon.” Het medisch matras is inmiddels ook in een lager prijssegment te krijgen en daarmee voor meer mensen toegankelijker geworden. Een andere partij waar Beddenspeciaalzaak De Vries mee samenwerkt om het medisch zorgmatras verder te ontwikkelen, is Custo Matraz.

Slijtage door medicatie en zweet

Remko krijgt vaak dezelfde reactie van klanten als hij ze uitgebreid advies heeft gegeven en men heeft kunnen proefliggen. “We horen van hen vaak dat het fijn is dat we zo veel uitleggen en benoemen, zodat ze ook weten wat ze níét moeten kopen. We trekken daar echt tijd voor uit. Als je slaapt, dan slijt een matras door vocht. Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, zweten beslist méér, net zoals mensen met overgewicht. Ook door corona zijn meer mensen medicijnen gaan gebruiken. Ik ben met een professor bezig te bepalen welke materialen het beste aangeboden kunnen worden bij verschillende medicijnen. Stel, ik geef op een natuurlatex matras 10 jaar garantie, volgens de leveranciersnormen. Gebruikt iemand bijvoorbeeld prednison, dan is de levensduur van het matras echter maximaal 6 à 7 jaar. Door de chemische stoffen in het zweet, slijt het matras extra snel. Daarom brengen we altijd het liefst alle externe factoren in kaart, om je zo lang mogelijk te laten genieten van een product.” Een speciale dienst is de omkeer-service van je matras, voor mensen die dat zelf niet kunnen.

Te véél ventileren

Lang niet iedereen weet dat een matras slijt door vocht, laat staan dat medicatie dat kan versnellen. Net zomin als dat té veel ventileren van je slaapkamer dat doet. “Té is nooit goed. Een uur of drie ventileren is meer dan voldoende, want ’s avonds koelt de lucht af en trekt vocht naar binnen. Ook in de winter is te lang luchten niet goed. Het kan de levensduur van een matras jaren verkorten! Dus maak het vooral niet te koud op de slaapkamer. Om het vocht uit een matras te laten verdampen, is het goed je dekbed na het opstaan terug te slaan.”

Slaapkamertemperatuur

Zelf vind ik het heerlijk om het raam de hele nacht op een kier te hebben staan, ook als het vriest. Nu ik weet dat dit mijn matras niet ten goede komt, zal ik Remko’s advies opvolgen. Het gaat bovendien nog verder. “Het hoofd regelt de temperatuur van ons lichaam. Op het moment dat het te koud wordt in je slaapkamer, zegt je hoofd ‘ga maar verbranden’. Het lichaam gaat aan de slag, maar is al warm genoeg onder het dekbed. Dus geeft het weer een signaal af aan het hoofd dat het niet hoeft te verbranden. Om de warmte tóch kwijt te raken, ga je zweten. Je slaat het dekbed van je af, waardoor de kou op je lijf slaat. Dat is op zichzelf al niet goed, je slaapt bovendien onrustiger en het matras slijt zoals gezegd harder.”

Klimatiserende materialen

Om dit soort redenen zijn er steeds meer klimatiserende materialen verkrijgbaar. In Nederland hebben we vochtige zomers met grote temperatuurverschillen. Klimatiserende producten vlakken de pieken en dalen in die temperatuurverschillen wat af. Denk bijvoorbeeld aan een hoofdkussen dat gemaakt is van materialen die ervoor zorgen dat je minder snel opwarmt en gaat zweten. “Ook dan slaap je beter, omdat je niet midden in de nacht je vochtige kussen hoeft om te draaien.”

Natuurlijk en duurzaam

Steeds vaker worden natuurlijke materialen gebruikt en Beddenspeciaalzaak De Vries biedt binnenkort vegan dekbedden en overtrekken aan. De katoen en verfstoffen zijn bovendien milieuvriendelijker. Het CO2-verbruik dat nodig is om iets te maken, houd ik onder de loep, met name bij leveranciers van matrassen. We hebben matrassen van natuurlijke materialen die zelfs CO2-positief worden geproduceerd.

Een merk dat aan het assortiment is toegevoegd, is Traca de Paris. “Dit Franse familiebedrijf bestaat al sinds 1918 en is de uitvinder van de pocketveer. We delen dezelfde kernwaarden: degelijk, goed, hoogwaardig en duurzaam. We zullen hun fabriek met ons hele team bezoeken.” In het eindproces heb ik een belangrijke rol: wat doe ik met oude materialen? Versleten matrassen laat ik recyclen. Het staal van de spiraal gaat naar het staal, papier gaat naar de lokale voetbalclub en lattenbodems gaan naar het hout.”

Volgend jaar is Beddenspeciaalzaak De Vries al weer 30 jaar in Malden gevestigd. Men blijft ontwikkelen en ook in de service en aandacht die men klanten geef, blijft men zichzelf overtreffen. Dromen worden hier werkelijkheid.

www.beddenspeciaalzaakdevries.nl

Winkelcentrum Malden, Passage 1

024 – 35 85 801  |  info@beddenspeciaalzaakdevries.nl