Toen we in oktober 2019 Marian en Silfran Peeters spraken, hadden zij het razend druk met alle aanvragen die binnenstroomden bij hun familiebedrijf Arts Keukens en Interieurwerk. In aanloop naar het vijftig jarig bestaan op 1 april 2023 wordt zoon Gijs tot volleerd meubelmaker klaargestoomd om de werkplaats mee aan te sturen.

Sinds ons gesprek is het alleen maar drukker geworden en zit men tot de Kerst vol. Dat klanten hun producten zo waarderen en daarom liever een paar maanden wachten dan naar een ander te gaan, zien Marian en Silfran als een eer. “Heel wat apparatuur uit de showroom zit nu bij klanten in de keuken om hen tegemoet te komen voor het feit dat er momenteel veel leveringsproblemen zijn bij de diverse merken.”, vertelt Silfran. “Dit zal waarschijnlijk ook nog wel even aanhouden.”

‘Ik heb hem zelf ook’

Dat wachten bij Arts Keukens beloond wordt met een perfecte keuken, kan ik uit eigen ervaring beamen. De kreet uit een Bol.com-reclame ‘Ik heb hem zelf ook’ is iconisch. Een gladde verkoper valt door de mand als hij de uitspraak routinematig doet, wijzend op de rollator van een klant op leeftijd. Bij mij is Arts Keukens echter wel degelijk aan de slag gegaan.

Plaatsen versus maken

Toen Silfran bij mij thuis kwam inmeten, had hij direct allerlei creatieve oplossingen voor eventueel restmateriaal. Een extra schapje of frontje bijvoorbeeld als elders een stukje uitgezaagd moest worden. Ook Geert, de uiteindelijke plaatser van mijn keuken, creëerde ter plekke een opvulling voor een loze ruimte boven het filter van de afzuigkap. Daar staan nu mijn kruiden, erg handig! Arts Keukens plaatst dus niet alleen een keuken, men máákt ze. “Zelfs het plaatsen is maken, want je kijkt naar de situatie ter plekke”, aldus Marian. Maatwerk moet daarom heel letterlijk genomen worden. Omdat men een eigen ontwerpstudio, meubelmakerij, spuiterij, transport én montage heeft, is men niet afhankelijk van derden, wat toch ook weer tijd schéélt. “Daarbij zijn we niet gebonden aan standaardmaten”, aldus Silfran. “Hoe minder standaard, hoe leuker.”

Creatieve ontwerpen worden tastbaar

Niet alleen ter plekke bedenkt men innovatieve oplossingen, een team aan gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers is in staat de meest creatieve ontwerpen te maken en die om te zetten in tastbare producten. Silfran: “Omdat we een eigen meubelmakerij hebben, zijn we niet beperkt in wat we kunnen maken. Als iets technisch mogelijk is, dan realiseren we het.”

Meubelmakers gezocht!

Arts Keukens zoekt trouwens nog 2 meubelmakers. Er zijn flink wat doorgroeimogelijkheden naar bijvoorbeeld werkvoorbereider. Het werk is bijzonder afwisselend. Marian: “Je hoeft hier nooit twee dezelfde keukens te maken!” Ook stagiaires en BBL’ers krijgen er de kans om het vak te leren. En dat bevalt blijkbaar zó goed, dat zij allemaal willen blijven. Een aantal medewerkers werkt er al meer dan 30 jaar en iedere werknemer is er ooit als leerling begonnen! Dus mocht je interesse hebben of meer willen weten, neem dan contact op met Marian!

Interieurwerken en bedrijven

Marian: “Het gebeurt best vaak dat iemand een maatkeuken bij ons bestelt en vervolgens het ontwerp en de stijl wil laten terugkomen in andere interieurelementen. Steeds vaker krijgen we interieuropdrachten, zoals walk-in closets en tv-meubels.”
Arts Keukens is er overigens niet alleen voor de particuliere markt. Het bedrijf levert ook kantines, desgewenst in de eigen bedrijfskleuren. Silfran: “Dat kunnen we allemaal in onze eigen spuiterij. In de werkplaats kunnen we desgewenst bedrijfslogo’s in de meubels frezen. Onlangs hebben we nog een volledig kantoorpand in Nijmegen ingericht.”

Zélf ervaren

Is een keuken eenmaal geplaatst, dan is het voor Arts Keukens nog niet klaar. In de kookstudio kunnen klanten uitleg krijgen over keukenapparatuur en kunnen ze er zelf mee koken. Afsluitend wordt er samen gegeten. Marian: “Ook al ga je naar kookdemonstraties, achteraf weet je nog niet wat de kok precies deed. Je moet het zélf ervaren. Als mensen daar prijs op stellen, kom ik ook nog bij hen thuis om hen de nieuw geïnstalleerde keuken te laten verkennen door samen een maaltijd te bereiden. Wij zorgen voor de boodschappen. Het is meteen een mooi moment om levering, service en de aangeschafte producten te evalueren. Verder geef ik advies over het onderhoud van het werkblad en andere materialen en kijk ik of kastjes handig zijn ingedeeld. Ook kan ik tips geven die soms afwijken van de handleiding, of tot de conclusie komen dat pannen minder geschikt zijn.”

Soms ook hebben klanten iets nog niet ontdekt. Zo ging ik op zoek naar mijn nieuwe bestekbak, maar kon die nergens vinden. Totdat Geert de volgende dag kwam en het sluitingsmechanisme op de meenemer plaatste: een lade in een lade die afzonderlijk geopend kan worden. Een dergelijke luxe kende ik tot dan toe nog niet…

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Arts Keukens koopt zo’n 80% van alle materialen en apparatuur in de regio. Of men verwijst door naar collega-ondernemers. “We vinden het belangrijk dat lokale ondernemers elkaar steunen”, stelt Silfran. Dat werkmaterialen e.d. uit eigen regio afkomstig zijn, scheelt vervoer en CO2-uitstoot.

Verder zorgen zonnepanelen voor de stroomvoorziening van het pand én voor het eigen elektrische transport. Van houtstof worden briketten geperst waarmee andere bedrijven weer verwarmd worden. Afval van het massief eikenhout wordt opgehaald door particulieren die het in hun houtkachels opstoken en piepschuim wordt geperst en gerecycled. Silfran: “Zakelijk gezien zijn sommige investeringen misschien niet de meest slimme, maar maatschappelijk gezien wel degelijk!”

www.ak.nl
Veldweg 6, 5447 BH Rijkevoort
0485-573194 | info@ak.nl