In de maarteditie van Hallo! Nijmegen doen we uitgebreid verslag van zowel het Wereldvrouwenhuis Mariam van Nijmegen als van ‘Instant Love’ een muziektheatervoorstelling gebaseerd op de schrijnende verhalen van het Wereldvrouwenhuis.

Op Wereldvrouwendag van 8 maart jongstleden verzorgde theatergezelschap Via Berlin in samenwerking met Cello Octet Amsterdam de voorstelling ‘Instant Love’ in filmhuis en cultureel podium LUX te Nijmegen. Een bijzondere voorstelling.

Schrijnende verhalen

De Nijmeegse Dagmar Slagmolen, hoofdrolspeelster en artistiek leider van Via Berlin, kreeg veel verhalen te horen van haar moeder Victorine Franke. Sinds een paar jaar is zij coördinator in het Wereldvrouwenhuis Mariam van Nijmegen, een opvanghuis op een geheime locatie voor uitgeprocedeerde asielzoeksters. “De zeer schrijnende verhalen brachten mij ertoe om hier écht iets mee te doen”, aldus Dagmar.

Nieuwe cellocomposities

De mannelijke hoofdrolspeler, Harald Austbø (acteur, cellist én componist bij deze voorstelling) schreef speciaal voor Instant Love nieuwe composities voor acht cello’s. De gelaagde en zeer diverse muziek, als ook de filosofische overpeinzingen geven het zware thema van het theaterstuk ook de nodige lichtheid en humor.

De Ontmoeting

Dagmar en Victorine nemen beiden deel aan het verdiepingsprogramma dat Via Berlin de afgelopen jaren ontwikkelde. Dit verdiepingsprogramma heet ‘De Ontmoeting’ en daarin gaat men na de voorstellingen met specialisten, makers en publiek in gesprek om de voorstellingen in een bredere context te plaatsen.

Informatieavond

Op maandag 15 april aanstaande is er van 20:00 – 22:00 uur een informatieavond over het Wereldvrouwenhuis Mariam van Nijmegen in de Thiemeloods. Adres: Leemptstraat 34 Nijmegen.

Donaties

Na afloop van de voorstelling werden T-shirts verkocht ten bate van het opvanghuis dat verder afhankelijk is van donaties, over te maken op rekeningnummer NL77INGB0006279869 t.n.v. Wereldvrouwenhuis Mariam van Nijmegen, te Nijmegen. Dit gebeurde ook bij de eerste opvoering op Oerol. In totaal is € 4.768,58 opgehaald aan donaties en verkoop van shirts.
Laten we samen dat bedrag doen oplopen! Er volgen nog zeven voorstellingen door heel het land.