“In de zomers van mijn tienerjaren ging ik een aantal keren met vriendinnen op tienertoer. Naast een voorspelbaar bezoek aan de hoofdstad gingen we ook elke keer naar Nijmegen. In de oudste stad van ons land heb ik me vanaf de eerste dag dat ik er kwam thuis gevoeld. We zwierven rond door de parken, over de singels, door de Lange Hezelstraat (die toen al een bijzondere sfeer uitademde) om uiteindelijk bij het Valkhof uit te komen. Het idee dat Karel de Grote daar ooit geweest is en het zien van de Sint-Nicolaaskapel en de Barbarossa-ruïne maakten het tot een spannende plek.”

“Die ruïne heb ik in 1974 een keer beklommen, iets wat ik nu niet meer in mijn hoofd zou halen vanwege het gevaar van afbrokkeling en daarmee de langzame verdwijning van dit imposante bouwwerk uit 1155.”

“In de jaren 80 van de vorige eeuw verhuisde ik naar Nijmegen. De stad die ik altijd graag bezocht werd mijn woonplaats! Ik vond er werk en sinds 2013 ben ik coördinator van 024geschiedenis: een netwerkorganisatie van een 30-tal (cultuur)historisch geïnteresseerden. En wat is er nu mooier dan met een enthousiaste groep gelijkgestemden samen te werken aan een weekend boordevol Nijmeegse geschiedenis. Want dat is wat 024geschiedenis doet. Elk jaar in oktober verzorgen wij een programma vol activiteiten die in het teken staan van het landelijke thema van de Maand van de Geschiedenis.

Dit jaar is het thema ZIJ/HIJ. Van 25 t/m 27 oktober kun je beleven waar deze organisatie hard aan gewerkt heeft. Met veel enthousiasme is een gevarieerd programma in elkaar gezet, van lezingen en rondleidingen tot het spelen van het Valkhofspel en het bijwonen van live radio-uitzendingen vanuit het Huis van de Nijmeegse geschiedenis. Er is een tentoonstelling en een Romeinse bruiloft. En weet je veel van de Nijmeegse geschiedenis, kom dan de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz spelen. Wat ik hier niet kan opsommen vind je op www.024geschiedenis.nl

Zoals ik tijdens de tienertoer Nijmegen ontdekte, kun je meer over de geschiedenis van deze prachtige stad ontdekken tijdens dit weekend. Ik wens je veel plezier!”

Monique Zoon, Coördinator
024geschiedenis