Mijn oma had thuis een heel mooi bewerkt doosje met allemaal zilveren lepeltjes. Deze had ze door de loop der jaren verzameld en ze was daar super zuinig op. Als kind vond ik dat doosje geweldig en bij elk bezoek mocht ik het dan ook even vasthouden en de lepeltjes bekijken.

Tegenwoordig hebben bijna alle supermarkten wel acties waarbij je door zegeltjes te plakken gratis kaartjes voor een leuk uitje of een servies kunt sparen. Vroeger plakte men zegeltjes voor de vakbond. Iedere keer als je contributie betaalde kreeg je een zegeltje. Bij een jubileum kon je met de geplakte zegels aantonen hoe lang je lid was en kreeg je een speldje of bij bijzondere jubilea een lepeltje.

De Stichting Vakbondshistorisch Archief Nijmegen e.o. (SVAN) heeft voor de tentoonstelling ‘Voorwaarts!’ tientallen jaren lang allerlei stukken verzameld over de Nijmeegse vakbonden tussen circa 1900 en nu:  vaandels, vlaggen en voorwerpen, die inmiddels aan het Regionaal Archief Nijmegen en het Katholiek Documentatie Centrum zijn geschonken. Een deel uit de rijke verzamelingen wordt nu tentoongesteld in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Opmerkelijke archiefstukken, vakkundig gerestaureerde vaandels, schitterende zwart-wit foto’s en voorwerpen die onmiskenbaar deel uitmaken van de vakbondsgeschiedenis in Nijmegen en omgeving. Ook kun je filmpjes zien over vakbondsacties uit het verleden en de veranderende rol van de vakbond in de samenleving. En er zijn interessante lunchlezingen, steeds op donderdag om 12.00 uur in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis/de Mariënburgkapel.

FNV-voorzitter Han Busker opende de tentoonstelling op 29 maart. Je kunt tot en met 1 mei komen op dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag tussen 12.00 en 17.00 uur.

Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen en herinneringen op te halen.

Mireille Peters,
Huis van de Nijmeegse Geschiedenis