Een jaar geleden ontmoette ik uitvaartondernemer Constantijn Koen. Toen troffen we elkaar bij het Afscheidshuys Sint Annamolen in Nijmegen. Dit keer in Bemmel bij Afscheidshuys Lingewaard. “Hier startte ik in 2015 als zelfstandige”, vertelt Constantijn. We maken een ronde door het uitvaartcentrum.

Die begint in de ontvangstruimte. Deze baadt in het daglicht en is sfeervol ingericht, waarbij gebruik is gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout. De ruimte krijgt daardoor de uitstraling van een huiskamer, precies wat men bij Constantijn Koen Uitvaartverzorging voor ogen had. Het kleine hechte team draagt daar ook aan bij. Iedereen is multi-inzetbaar en kan taken van elkaar overnemen. Voor nabestaanden is dat prettig: ze zien altijd bekende gezichten.

24-uurskamers

Van de ontvangstruimte lopen we naar de 24-uurskamers. Zowel Afscheidshuys Sint Annamolen als Afscheidshuys Lingewaard hebben er elk twee. Bij Afscheidshuys Lingewaard zijn dat De Linge en De Waard. Nabestaanden krijgen de sleutel van een van beide kamers en kunnen er op ieder gewenst moment komen. “Soms wil iemand graag even alleen zijn met de overledene. Daar is in een 24-uurskamer alle gelegenheid voor. Bovendien kunnen nabestaanden net zo lang blijven als ze willen om in alle rust afscheid te nemen van hun dierbare, desnoods dag én nacht.”

Verzorging en koeling

Niet iedereen wil een 24-uurskamer. In Afscheidshuys Lingewaard en Afscheidshuys Sint Annamolen verzorgt men ook reguliere opbaringen, waarbij nabestaanden op afspraak op rouwbezoek kunnen komen. De medewerkers van Constantijn Koen Uitvaartverzorging verzorgen de overledene zelf. Daarbij mag je aanwezig zijn, of zelfs helpen.

Thuisopbaring

De opbaring kan uiteraard ook op een andere locatie naar keuze plaatsvinden, bijvoorbeeld thuis. De verzorging van de overledene vindt doorgaans plaats in één van onze Afscheidshuyzen, maar kan eventueel ook plaatsvinden waar de overledene opgebaard wordt. “Na twee jaar mogen we weer condoléances houden. Die organiseren we op de eerste twee verdiepingen van de Sint Annamolen of in de aula van Afscheidshuys Lingewaard. De molen kan voorafgaand aan een uitvaart draaien of in rouwstand staan.”

Specialismen

Verzorging kan ook restauraties omvatten, bijvoorbeeld als de overledene gehavend is door een verkeersongeluk en de familie hun dierbare toch nog wil zien. Ook de complexere restauraties doet Constantijn Koen Uitvaartverzorging. Men heeft er een aanvullende opleiding voor gevolgd. De vorige keer lazen we al over de airbrush-technieken die kunnen worden ingezet, inmiddels is men ook gekwalificeerd om zelf buikpuncties uit te voeren. “Daarvoor hebben ikzelf en een medewerkster een opleiding gevolgd in het Erasmus MC in Rotterdam. Op thanatopraxie (lichte balseming van het lichaam) na, hebben we alle expertise in huis.”

Balsemen

Steeds vaker kiezen nabestaanden voor thanatopraxie. Denk daarbij niet aan de balseming van wereldleiders die tot in lengte van dagen geconserveerd blijven. Het gaat hier om een zogenaamde ‘lichte balseming’. “Bij kindjes die overleden zijn, kiezen de ouders ook vaak voor een balseming. Het lichaam hoeft niet gekoeld te worden, maar neemt juist de omgevingstemperatuur aan. Daardoor voelt het allemaal wat natuurlijker aan.”

Herinneringsbordjes

“Als iemand komt te overlijden, wordt diegene begraven of gecremeerd. Maar eigenlijk blijven onze dierbaren ook daarna nog bij ons.” Constantijn Koen Uitvaartverzorging concretiseert die troostende gedachte middels herinneringsbordjes. Ieder jaar rond Kerst organiseert men een Moment van Herdenken. “Alle overledenen worden herdacht en hun namen genoemd. Het ritueel wordt omkleed met muziek en zang. Na afloop is er tijd om samen met elkaar herinneringen op halen.”

‘Troostbeertjes’

Jonge kinderen kunnen hun verdriet soms nog niet goed uiten. Voor hen bedacht Constantijn Koen Uitvaartverzorging de ‘Troostbeertjes’. “De beertjes liggen tijdens de opbaring in de uitvaartkist bij de overledene en na afloop staan ze symbool voor de band die de kinderen hebben met de overledene. Wanneer een kind de overledene mist, kan het even het Troostbeertje vasthouden.”

In eigen beheer

Van de melding van overlijden, het overbrengen en verzorgen van de overledene, de opbaring in één van onze Afscheidshuyzen, het staatsievervoer naar de laatste rustplaats of het crematorium, tot de afscheidsdienst op de dag van de uitvaart, het gehele traject heeft Constantijn Koen Uitvaartverzorging in eigen beheer. “Daardoor zijn we niet gebonden aan specifieke begraafplaatsen en crematoria. De wensen van de overledene staan bij ons centraal, waar je ook verzekerd bent”, aldus Constantijn.

Duurzaamheid

Vorig jaar herkende je Constantijn Koen Uitvaartverzorging nog aan haar zwarte Chrysler Grand Voyagers. Inmiddels is een van beide rouwauto’s vervangen voor een zilvergrijze 5-deurs hybride Mercedes. De uitvaartverzorger heeft duurzaamheid namelijk hoog in het vaandel staan. Men denkt duidelijk aan de volgende generaties die na ons leven. Illustratief voor sociale duurzaamheid zijn de partnerships die Constantijn Koen Uitvaartverzorging aanging met Fair Coffins en Eerlijke Prijs Uitvaart. Je ziet: Constantijn Koen Uitvaartverzorging staat wat dat betreft middenin het leven!

Eerlijke Prijs Uitvaart

Eerlijke Prijs Uitvaart biedt budgetuitvaarten aan. Deze dienst is alleen voor Nijmegen e.o. bedoeld en biedt een waardig en respectvol afscheid voor een klein budget. De overledene wordt begraven op begraafplaats Rustoord of gecremeerd bij crematorium Jonkerbos. Nabestaanden kunnen kiezen uit twee pakketten: Crematie- of Begrafenispakket Respectvol of Crematie- of Begrafenispakket Respectvol Plus. Lees er meer over en bekijk de tarieven op www.eerlijkeprijsuitvaart.nl.

Open dag

Open dag Afscheidshuys Sint Annamolen: zondag 26 juni 2022 van 11.00 – 14.00 uur

www.uitvaartverzorging-lingewaard.nl
Doctor Poellstraat 2, 6681 BV Bemmel
0481 354506 | 06 421 160 93 | info@uitvaartverzorging-lingewaard.nl

www.uitvaartverzorgingnijmegen.nl
Hatertseweg 10b, 6533 AL Nijmegen
024 7852377 | 06 421 160 93 | info@uitvaartverzorgingnijmegen.nl