De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse komen op hun laatste dag door Cuijk. De gezelligheid en feesten die al op zaterdag vóór de wandelmars beginnen zijn een begrip in de regio. Helaas moeten we die festiviteiten dit jaar missen, maar het biedt ook de gelegenheid om Cuijk eens van een geheel andere kant te ontdekken. Want naast een bruisend centrum, leent het waterrijke gebied rondom Cuijk zich perfect voor allerlei activiteiten en ontspanning.

Naast de prachtige uiterwaarden van de rivier de Maas, liggen er verschillende plassen om Cuijk. Samen vormen deze plassen de Kraaijenbergse Plassen, een geliefd gebied bij watersporters. Zeilen, windsurfen, waterskiën, snorkelen… met een altijd uitmuntende waterkwaliteit is het hier goed én veilig toeven. Op speciale aanleglegplaatsen en in verschillende havens meer je aan en vertrek je weer. Verhuur van materiaal behoort ook tot de mogelijkheden.

En ook de kleintjes onder ons kunnen hun lol op in de plassen. Zo is één van de recreatiestranden voornamelijk gericht op families met kinderen. Naast een ligweide is een stuk zandstrand gecreëerd, een speeltuintje aangelegd en ligt er voor de veiligheid een drijflijn in het water.

LANGS DE BATAAFSE RIVIER…
De Bataafse rivier was de naam die de Romeinen aan de Maas gaven, vernoemd naar de stam van Batavieren die er toen woonde. Het is slechts één van de vele fascinerende verhalen over het gebied rond Cuijk. Loop in de voetsporen van de Romeinen en voel de rust van middeleeuwse kerken en kloosters, want de rijke historie is nog altijd zichtbaar in wegen en gebouwen, én in de naam Cuijk zelf.

Het Cuijk van de Romeinen heette Ceuclum en was door haar ligging aan de rivier strategisch gezien belangrijk. De Romeinen bouwden er een eigen brug, waarvan in 1989 restanten werden gevonden. Tal van opgravingen uit de Romeinse tijd worden permanent tentoongesteld in het Museum Ceuclum en in het Romeinse Buitenmuseum, beiden in Cuijk. Reserveer wel even vooraf.

WANDEL- & FIETSROUTES
De rijke natuur rondom Cuijk biedt talloze wandel- en fietsroutes. Ontdek bijvoorbeeld de ‘struinroute’ langs de Maas tussen Cuijk en Sint Agatha. Aan het uitgebreide netwerk van fietsen wandelknooppunten in het Land van Cuijk ligt onder meer Klooster Sint Agatha. Het vormt een prachtige entree tot het natuurgebied De Maasheggen.

BRUISEND CENTRUM
Na een dag inspanning én ontspanning is daar de avond. In het centrum van Cuijk geniet je na op een terras, dineer je in één van de vele horecagelegenheden, en pak je een filmpje of voorstelling. Het aanbod is zeer gevarieerd en Cuijk biedt daarmee een goede mix van natuur en De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse komen op hun laatste dag door Cuijk. De gezelligheid en feesten die al op zaterdag vóór de wandelmars beginnen zijn een begrip in de regio. Helaas moeten we die festiviteiten dit jaar missen, maar het biedt ook de gelegenheid om Cuijk eens van een geheel andere kant te ontdekken. Want naast een bruisend centrum, leent het waterrijke gebied rondom Cuijk zich perfect voor allerlei activiteiten en ontspanning. cultuur. De ‘Cultuurstraat’ bijvoorbeeld al ontdekt? Dit is een samenwerkingsverband in Cuijk tussen de Werkgroep Archeologie, Werkgroep Recreatie & Toerisme, de St. Martinuskerk, Museum Ceuclum, de Fotoarchiefdienst, Beeldenen Heemtuin, Calvariekapel en de Schouwburg. Al deze instellingen zijn vlakbij elkaar gesitueerd en stemmen hun activiteiten zoveel mogelijk op elkaar af.

De shop-a-holics onder ons komen in het centrum ook aan hun trekken. In Cuijk zijn naast landelijke ketens ook veel unieke winkeltjes te vinden, waar onder andere streekproducten verkocht worden. Het compacte centrum is veelzijdig van opzet en het is er heerlijk snuffelen in de talloze boetiekjes en andere, gezellige zaakjes. Je ziet: Cuijk heeft een rijke geschiedenis én een trendy twist!

VELE WEGEN LEIDEN NAAR CUIJK…
Cuijk is perfect bereikbaar met de fiets, auto, het openbaar vervoer (bus en trein) en zelfs met de boot. De passantenhaven ligt op 100 meter afstand van het terrassenplein rond de prachtige Martinuskerk en Museum Ceclum. Je auto parkeer je gedurende 24 uur gratis op de Maaskade (bij de pont Mook/Cuijk). Heeft het openbaar vervoer je voorkeur, check dan wel even vooraf de meest actuele reisinformatie en veiligheidsvoorschriften van de vervoersmaatschappij. Vanaf september 2020 verbindt ter hoogte van Mook een fietsbrug Cuijk met Nijmegen. Je zou kunnen zeggen dat oude tijden herleven: waar ooit een brug van de Romeinen lag, komt nu een nieuwe verbinding…

Voor meer info kijk op de agenda of op de site van de Kraaijenbergseplassen.