De Dag van de Scheiding valt op iedere tweede vrijdag van september. Op 15 september 1796 werd in Nederland de allereerste echtscheiding uitgesproken. Sinds 2010 wordt op of rondom deze datum de Dag van de Scheiding georganiseerd door de Nederlandse vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Dit jaar vindt deze dag plaats op vrijdag 11 september.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat één op de drie getrouwde stellen op den duur scheidt en dat 40% van alle gescheiden stellen had bij nader inzien liever andere financiële regelingen getroffen. Daarom staat deze dag dit jaar in het teken van scheiden en financiën. Adequate begeleiding en advies over geldzaken bij echtscheidingen is essentieel om ex-partners een goede start te laten maken ná een scheiding. Het uiteindelijke doel is daarom het verbeteren van het proces rondom echtscheidingen, zodat partners zorgvuldig en respectvol uit elkaar gaan.

Op de ‘Dag van de Scheiding’ openen de vFAS-kantoren hun deuren om informatie te geven over scheiden. Belangstellenden kunnen dan informatie krijgen over o.a. alimentatie, scheiden met kinderen, boedelverdeling en scheiden met een eigen huis.

Wanneer je gaat scheiden komt er veel op je af. Ondanks alle emoties, dienen er belangrijke beslissingen te worden genomen. Er dient een ouderschapsplan te worden opgesteld en alimentatie te worden berekend. De gemeenschap van goederen moet worden verdeeld of de huwelijksvoorwaarden afgewikkeld. Verder zijn er zaken die nogal eens worden vergeten, zoals de verdeling van het pensioen of de oudedagsvoorziening opgebouwd in de eigen BV. Ook de fiscale gevolgen van een echtscheiding dienen aan bod te komen omdat deze aanzienlijk kunnen zijn.

Het is belangrijk dat je goede begeleiding hebt bij het krijgen van een volledig overzicht van de zaken die je moet regelen en bij het treffen van een (financiële) regeling van de gevolgen van de echtscheiding. Je kunt daarvoor samen een advocaat-mediator inschakelen die adviseert over de juridische gevolgen van de scheiding en waarbij jullie samen afspraken maken. Of, indien het niet mogelijk is de echtscheiding samen te regelen, ieder een eigen advocaat inschakelen. Bij ons kun je voor beide terecht. Mocht je vragen hebben, dan beantwoorden we die graag.

Irene Bloemen
Advocaat en MfN registermediator
Wools Bloemen Van Schaijk Advocaten
Oranjesingel 75
6511 NR Nijmegen
024-3600923