Waarom zou je in hemelsnaam met een gevulde jute zak door de stad gaan rennen? Omdat de opbrengst van de run rechtstreeks bijdraagt aan de totstandkoming van het beeld ‘De Kaaisjouwer’. Hiermee eren wij met zijn allen de sterke mannen van vroeger. Het beeld komt te staan in de Waalhaven ter hoogte van De Bastei. Het beeld is naar een ontwerp van Margriet Hovens.

De Kaaisjouwer Run is een run waarbij deelnemers een parcours vanaf de Waalkade naar de Grote Markt en weer terug afleggen. Het parcours heeft een lengte van 2,5 kilometer en moet meerdere keren achtereenvolgend worden afgelegd met een jute zak van vijf (vrouwen) of tien (mannen) kilo. Onderdeel van het parcours zijn onder andere de Voerweg, de Lieve Vrouwentrappen en natuurlijk de Veerpoort trappen. Start en finish zijn onder de brug bij de Lindenberghaven, beter bekend als de Kaaij. De zakken worden naar de Grote Markt gebracht en daar neergelegd. Je loopt vervolgens zonder zak door naar het startpunt om te eindigen of nog een volgende zak naar de Markt te brengen.

Voor de snelste deelnemer (m/v) op de 10 kilometer is er een unieke bokaal, een replica van het te realiseren beeld. Daarnaast ga je een jaar lang door het leven als Dé Kaaisjouwer van Nijmegen.

Kaaisjouwers

De handel aan de Waalkade maakte Nijmegen rijk, maar het leven van de kaaisjouwers, degenen die de handelswaar naar boven sjouwden, was zwaar. Ervaar tijdens de run zélf hoe het is om “op sjouw” door de benedenstad te gaan en hoe de kaaisjouwers de welvaart letterlijk naar de bovenstad tilden.
In de tijd van de kaaisjouwers werden schepen met de hand geladen en gelost. De kaaisjouwers tilden vrachten tot tachtig kilo zwaar uit de scheepsruimen en sleurden deze naar de wal. Nog tot in het begin van de jaren zestig werd op deze manier gewerkt. De losarbeiders leefden onder barre omstandigheden met hun gezinnen in de Benedenstad.

Programma

De kaaisjouwer run vindt plaats op zondag 13 januari.

11:00 uur         Start/finish terrein open
12:00 uur         Start 10 kilometer
12:10 uur         Start 7,5 kilometer
12:20 uur         Start 5 kilometer
12:30 uur         Start 2,5 kilometer
13:00 uur         Prijsuitreiking Dé Kaaisjouwer van Nijmegen

Voor aanvang van elke startgroep is er een inspirerende warming-up onder leiding van City Bootcamp. Aansluitend aan de run kun je onder het genot van een drankje bij De Lindenberg napraten over jouw ervaringen als kaaisjouwer.
De Kaaisjouwer Run is een initiatief van City Bootcamp, Agency X , Cultuurfonds Rijk van Nijmegen en 024 Sport.

Bron foto: Cultuurfonds Rijk van Nijmegen