Italiaanse ijsmakers… Vanaf de jaren dertig kwamen ze naar Nederland. Ze brachten niet alleen ijs, maar ook de elegantie en smaak van de Italiaanse keuken, en waren in feite het gezicht van Italië toen ‘Made in Italy’ nog niet bestond. Italianen maken met het grootste gemak van een beperkt aantal ingrediënten een voortreffelijke maaltijd. En precies dát willen René Godding en Nancy Kroon realiseren in Osteria Pomodoro. Zij staan voor kwalitatief hoogwaardige gerechten die tegelijkertijd betaalbaar zijn.

De elegantie van de Italiaanse keuken is ook terug te vinden in de inrichting van Osteria Pomodoro. René en Nancy kozen voor de jaren ‘30 stijl ‘Italian chique’. Niet alleen houden zij van die ambiance, ze past ook bij het pand zelf, dat in 1936 gebouwd is, in hetzelfde jaar dat de Waalbrug door Koningin Wilhelmina geopend werd. Gasten kunnen er vanaf 9 februari terecht, op de plek waar voorheen Het Witte Huis in Lent zat. De nieuwe naam verwijst nog wel naar Het Witte Huis. Vrij vertaald betekent Osteria namelijk ‘herberg’, wat Het Witte Huis in de beginjaren was. Pomodoro betekent ‘tomaat’, een hoofdingrediënt in de Italiaanse keuken.

Compleet nieuwe formule

René: “Vanaf het moment dat aan deze kant van de Waal nieuwe woonwijken gebouwd werden, zeiden Nancy en ik al tegen elkaar ‘als we ooit toch eens een restaurant kunnen beginnen in het pand van Het Witte Huis, dan doen we dat!’ Toen we in 2017 ons vorige restaurant De Gelagkamer verkochten, kregen we de kans om deze droom te verwezenlijken. Niet direct, maar na een jaar ongeveer, toen ik zelf zeker wist in de horeca verder te willen gaan.” Ze besloten er een geheel nieuwe formule te starten. Dat was nodig, gezien de toegenomencconcurrentie. Bovendien was het ietwat oubollige restaurant toe aan een nieuw jasje. De glans was er wat vanaf en René wilde al jaren een Italiaanse formule beginnen waarbij kwaliteit samengaat met een vriendelijke prijs. De volledige inrichting, inclusief de keuken, ging op de schop.

Fusie van concepten

Over het algemeen zie je de klassieke, prijzige Italiaan, of juist de hippe, tapas- en gastrobarachtige zaken die zich weliswaar richten op dezelfde gerechten, maar die dan elk afzonderlijk geprijsd zijn. Daarnaast zijn er de pasta- en pizzazaken. “Natuurlijk kun je dat bij ons ook eten, maar we hebben daarnaast ook diverse Italiaanse klassiekers, zoals ossobuco, tagliata steak en spareribs met een Italiaans tintje”, vervolgt René.

Het concept van Osteria Pomodoro is zonder overdrijving uniek: de combinatie van de medium sized gerechten en een vaste menuprijs van €28,50 per persoon is nieuw. Gasten zijn verder welkom zo lang zij willen, zonder tijdslimiet, want een tafel wordt in principe maar eenmaal per avond bezet. Je kunt de gerechten met elkaar delen, maar het hoeft niet. Hier krijg je geen liflafjes waardoor je pas na tien à twaalf tapasgerechtjes het gevoel hebt iets óp te hebben. De kaart voert ongeveer vijftig medium sized gerechten, zodat gasten volop keus hebben.

Nancy: “We hebben ook een zogenaamd ‘aperitivo moment’. In principe zijn we een avondzaak, maar rond een uur of drie kunnen gasten een glaasje wijn komen drinken met een klein hapje erbij. In het weekend kan dat vanaf twee uur. In Italië zelf is zo’n aperitivo moment erg hot en dat willen we hier ook gaan introduceren. We voeren geen lunchkaart; vanaf vier uur voeren we de avondkaart tot ongeveer half elf ’s avonds.”

Kinderhoek

Iedereen is welkom bij Osteria Pomodoro, van jong tot oud. Het restaurant is daar met verschillende ruimtes op ingericht. René: “We richten ons vooral op kleine gezelschappen. Gezinnen, stelletjes, groepjes collega’s of vrienden. In de verschillende ruimtes kan iedereen rustig zitten zonder last van elkaar te hebben.” In de grootste ruimte staat een gigantische loungebank en is er een aparte kinderhoek. Zowel ouders met kinderen als gasten die juist wat rustiger willen zitten, kunnen op die manier ongestoord genieten: het kleine grut vermaakt zich, terwijl de ouders een moment voor zichzelf hebben en de overige gasten in de andere ruimten niet te veel van de uitbundige energie van de kinderen meekrijgen.

Exclusieve merken

Er worden uiteenlopende merken wijn, bier, koffie en water geserveerd. Bijvoorbeeld Peroni van de tap voor hen die voor een Italiaanse beleving gaan, maar ook Grolsch voor degene die graag een gewoon biertje drinkt. Het water is van de merken S.Pellegrino en acqua panna, de koffie is van Manetti. In Almelo heeft de van origine Italiaan Paul Manetti eigenhandig een branderij opgezet. Het merk wordt ook geserveerd in sterrenrestaurants als die van Ron Blaauw.

Perfecte bereikbaarheid

“Deze locatie is vrijstaand, met ruimte voor een mooi terras. In het stadscentrum van Nijmegen ligt alles veel dichter op elkaar. Bij het restaurant zijn volop gratis parkeerplaatsen, maar we zijn ook perfect met het openbaar vervoer bereikbaar. Station Lent is op een steenworp afstand en een bus stopt voor de deur. Bovendien ben je met de fiets vanuit de stad zó de Waalbrug over”, besluit Nancy.

Nieuwsgierig?
Donderdagmiddag 7 februari zijn buurtbewoners uitgenodigd voor een kopje koffie met iets lekkers. Kom alvast kennis maken!
Zaterdag 9 februari opent Osteria Pomodoro haar deuren.

Kom genieten en reserveer nu Pastoor van Laakstraat 54, Lent.
www.osteriapomodoro.nl