De Museumwinkel in Nijmegen is al jarenlang een begrip. De gerenommeerde preparateurs wonnen diverse prestigieuze prijzen. Niet verwonderlijk, als je de prachtige collecties opgezette vogels, zoogdieren, vlinders en talloze andere wonderen van de natuur bekijkt. We spraken ge­diplomeerd preparateur Sophie Kiela over haar vak en winkel.

Prepareren is het bewerken van een dood dier, zodat het geconserveerd blijft. Een term die vaak gebruikt wordt, is ‘opzetten’, maar dat is eigenlijk alleen maar het laatste deel van het prepa­ratieproces. Sophie is gespecialiseerd in het prepareren van alle soorten vogels en ze heeft ook veel ervaring met kleine zoogdieren. “Vanaf het moment dat ik kon lopen, ging ik altijd op zoek naar beestjes en schedeltjes en op mijn zeventiende begon ik me te verdiepen in het opzetten van dieren”, vertelt Sophie. “Het allereerste dier dat ik opzette, was een volkomen intacte buizerd die ik vond.”

Prijswinnende preparateurs

Sophie ging in de leer bij erkend preparateur Erwin van Zoelen en leerde van hem alle kneepjes van het vak. “We hadden er zoveel plezier in, dat we samen De Museumwinkel aan de Van Welderenstraat openden, zodat iedereen in aanraking kon komen met de natuur. Alle dieren waar wij mee werken, zijn een natuurlijke dood gestorven.” Inmiddels bestaat het team uit 5 erkend preparateurs en 2 ento­mologen. Entomologen prepareren vlinders en andere insecten. Een aantal preparateurs van De Museumwinkel won het Nederlands kampioenschap; met de kwaliteit van de preparaten en de kundigheid van de medewerkers zit het dus wel goed! Je vindt hier unieke cadeaus en inte­rieurdecoraties, waaronder ook mineralen, sieraden, stolpen, skeletten, schedels, ammonieten en fossielen. Daarnaast prepareert De Museumwinkel ook in opdracht en kun je er niet alleen prachtige dingen kopen en huren, maar ook antieke preparaten laten restaureren.

Uitgebreide webshop

De Museumwinkel heeft een fantastische webshop, waar je je ook in een museum waant. Sophie: “Die draait gewoon door tijdens de lockdown. En mensen kunnen ons ook bellen als ze vragen of wensen hebben.” Of je nu op zoek bent naar een klein en niet te duur geschenkje, of juist een gigantische ijsbeer op het oog hebt, voor elk budget is er iets prachtigs te krijgen. Daarbij heeft De Museumwinkel een behoorlijk uitgebreide vriezer­voorraad, waardoor men over het algemeen snel kan leveren. “Ben je op zoek naar een specifiek dier, bijvoorbeeld een pauw, vraag het ons!” RVO-registratie door De Museumwinkel Sophie vervolgt: “Het is ook mogelijk om een huisdier door ons op te laten zetten. Of een dood dier dat je gevonden hebt in de natuur. Wij regelen de inschrijving bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor je, zodat je bij je opgezette dier een merkteken op jouw naam krijgt als het om een beschermde diersoort gaat. Haal de natuur verantwoord in huis!

De Museumwinkel.