De Sint Annamolen is een iconisch monument in Nijmegen. Iedereen weet meteen om welke molen het gaat, maar welke ondernemingen er in de molen gevestigd zijn, is minder bekend. Pets Place en Bakkerij Koenen weten de meesten wel te vinden, maar dat de molen ook dient als Afscheidshuys, is minder bekend. Sinds een jaar is Constantijn Koen Uitvaartverzorging er gevestigd. Men verzorgt alle diensten in eigen beheer en is niet gebonden aan specifieke begraafplaatsen en crematoria. We spreken met de drijvende krachten áchter deze onafhankelijke uitvaartonderneming, waar de wensen van overledenen altijd centraal staan, waar je ook verzekerd bent.

Uitvaartondernemer Constantijn Koen startte in 2015 als zelfstandige en vestigde zich in Bemmel met Afscheidshuys Lingewaard. Hij nam een schat aan kennis en ervaring mee, opgedaan bij diverse landelijke uitvaartondernemingen. “Toen ik vorig jaar kon uitbreiden met een tweede locatie, Afscheidshuys Sint Annamolen, was voor mij de spreekwoordelijke cirkel rond. Met deze unieke locatie voelen veel Nijmegenaren zich verbonden, ik ook. Als kind ging ik er samen met mijn grootouders al meel halen.” Voorafgaand aan een uitvaart kan de molen draaien, of in rouwstand.

PERSOONLIJK & VERTROUWD

Het team is klein, hecht en multiinzetbaar. Erna van Bon, overledenenverzorger, uitvaartassistent en gastdame bij Afscheidshuys Lingewaard en Afscheidshuys Sint Annmolen: “Niet alleen zijn wij volledig op elkaar ingespeeld en kunnen we elkaar ondersteunen waar nodig, ook voor nabestaanden is het fijn dat ze altijd dezelfde gezichten zien. Dat schept een band.” Mede-eigenaar Caroline Koen is uitvaartverzorger en eveneens multiinzetbaar. Ze vertelt: “Het volledige traject, van de melding van overlijden, het ophalen en verzorgen van de overledene, het verzorgen van de opbaringin één van onze Afscheidshuyzen of thuisopbaring, tot het overbrengen naar de laatste rustplaats doen we zelf. En ook na de uitvaart hebben we contact met de nabestaanden, want we horen graag hoe zij de uitvaart hebben ervaren en of we ze nog ergens mee kunnen helpen.”

GEDETAILLEERD DRAAIBOEK

De lijnen zijn kort, men is niet afhankelijk van derden en men staat garant voor een liefdevol en persoonlijk afscheid. Constantijn Koen: “Als we een locatie niet kennen, gaan we vooraf kijken om niets aan het toeval over te laten. Je wilt koste wat kost misverstanden en verwarring voorkomen.” Marcel Ras, uitvaartspreker en ritueel (liturgisch) begeleider: “Dat geldt voor alles, ook voor de muziek. Ik kon mensen wijzen op de slotregel van Benny Neymans lied ‘Waarom fluister ik je naam nog?’ die voor gefronste wenkbrauwen zou kunnen zorgen.” Constantijn voegt toe: “We maken een draaiboek, waarin alles van minuut tot minuut beschreven staat. Je denkt wellicht: ‘na vijf jaar is dat toch niet meer nodig?’, maar niets is minder waar, aangezien ieder mens en daarmee iedere uitvaart uniek is. Tenminste, dat is waar we voor staan!” Erna: “Soms willen mensen al bij leven hun uitvaart en laatste wensen vastleggen, om hun nabestaanden te ontzorgen. Het raakt me steeds weer als ik iemand eerst bij leven ontmoet en daarna zie na het overlijden.”

RUST ALS SLEUTELWOORD

Naast nabestaanden, zijn ook startende ondernemers binnen de branche buitengewoon lovend over de manier waarop Constantijn Koen Uitvaartverzorging werkt en het vak bekijkt. Wat nagenoeg iedereen benoemt, is de rust die men uitstraalt. Die rust komt voort uit de genoemde en gedetailleerde voorbereidingen, maar ook uit de volledige ontzorging van nabestaanden. Teksten voor rouwkaarten en bidprentjes worden opgesteld, gedrukt en verstuurd. Bloemen worden verzorgd. Voordrachten ontvangt men graag voorafgaand aan de uitvaart. Mocht een nabestaande vergeten zijn voordracht mee te nemen, levert dat geen onnodige stress op. Of als iemand toch te emotioneel is om zelf voor te dragen, neemt Marcel of Constantijn het naadloos over.

AFSCHEIDSHUYZEN

De overledene kan thuis worden opgebaard, in Afscheidshuys Sint Annamolen te Nijmegen of Afscheidshuys Lingewaard te Bemmel. In Afscheidshuys Sint Annamolen is opbaring in een van de twee 24-uurs kamers ‘De Molen’ of ‘Sint Anna’ mogelijk. Nabestaanden krijgen de sleutel en kunnen op ieder gewenst moment afscheid nemen en zo lang blijven als ze willen. Tijdens corona is deze mogelijkheid tot gespreid bezoek erg fijn. Op de eerste twee verdiepingen van de molen is ruimte voor een condoleancebezoek. Claudia van der Paard is overledenenverzorger, uitvaartassistent en gastdame. “Naast de reguliere opleiding volgde ik ook een aanvullende opleiding, toegespitst op complexe restauraties, bijvoorbeeld na een ongeluk. Ik werk onder andere met airbrush-technieken. Het troost nabestaanden als ze hun overleden dierbare tóch nog kunnen zien.” Hier heeft men werkelijk alle expertise in huis.

MOMENT VAN HERDENKEN

Jaarlijks, rond de kerstdagen, vindt het Moment van Herdenken plaats, een initiatief van Constantijn Koen Uitvaartverzorging. “We herdenken dan alle overledenen en noemen hun naam”, vertelt Constantijn. “We regelen een koor of muzikale aankleding en eten erna gezamenlijk een kop soep. Dit wordt enorm gewaardeerd door de nabestaanden.” Een andere vorm van herdenken bieden de ‘Troostbeertjes’. Deze zijn bedoeld voor de (klein)kinderen en liggen bij hun dierbare in de uitvaartkist. Na de uitvaart staan de troostbeertjes symbool voor hun band met de overledene.

SOCIAAL BEDRIJF

Het team van Constantijn Koen Uitvaartverzorging is woonachting in de regio en voelt zich ermee verbonden. Dat komt onder meer tot uitdrukking door samenwerking met lokale ondernemers, zoals drukkerij Benda druk & print en uitvaartkistenleverancier Fair Coffins. Die maken zelfs N.E.C.-kisten. Ook aan mensen met een bescheidener budget wordt gedacht met het complete crematiepakket ‘Liefdevol’. “Iedereen verdient een passend afscheid”, vindt Constantijn. Hij besluit: “Ons werk voelt niet als werk. We hebben een passie voor ons vak.”

Constantijn Koen Uitvaartverzorging
Hatertseweg 10b, Nijmegen (1e en 2e verd. Sint Annamolen)
024 785 23 77 | 06 421 160 93 | info@uitvaartverzorgingnijmegen.nl