Deze maand besteedt ‘Hallo! Nijmegen’ aandacht aan duurzaamheid. Duurzaamheid omvat méér dan de zorg om het milieu. Een ontwikkeling is ook duurzaam als er rekening wordt gehouden met economische, menselijke en sociale aspecten (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Want niet alleen natuurlijke bronnen zijn schaars, ook goed functionerende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen zijn niet onuitputtelijk.

Duurzaamheid begint bij een mentaliteitsverandering. Een decennium lang, van 2009 tot 2018, riep de jaarlijkse landelijke Dag van de Duurzaamheid op tot zo’n omslag. Maar het mooiste voorbeeld van die mentaliteitsverandering is misschien wel het afschaffen van die speciale dag. Vanaf 10 oktober vorig jaar is het in Nederland namelijk iedere dag de Dag van de Duurzaamheid!

Duurzaamheid is investeren in de toekomst. Het betaalt zich méér dan terug!

Natuurlijk woon je beter

ATRIUM speciaalzaak op het gebied van gezond bouwen en wonen Na ruim 25 jaar kunnen we wel stellen dat we een perfect assortiment hebben samengesteld waar iedereen wel iets in kan vinden. Van natuurverf tot compost toilet of van bamboevloer tot warmtewanden van leem.

Zoals iedereen wel weet dragen natuurlijke producten bij aan een gezond binnenklimaat. Atrium gaat ervan uit dat ons totale assortiment jouw huis gezonder en aangenamer zal maken. De meeste mensen komen in onze winkel voor het eerst in contact met het begrip biologisch wonen. Wat houdt dat nu eigenlijk in? Keer op keer vertellen we het verhaal van “de derde huid”. Je huis zou net als je huid moeten kunnen ademen. Het effect van een plastic jas die je huid omsluit en afsluit kennen we allemaal en geeft een gevoel van broei en verstikking. Een geplastificeerd huis is eigenlijk hetzelfde. Een plastic huis heeft bijvoorbeeld synthetische vloerbedekking en vinyl behang op de wanden en synthetische latex op het plafond. Kijk maar eens in je eigen huis rond en bekijk de oppervlaktes maar eens, welke kunnen nog ademen? De meeste oppervlaktes zijn synthetisch, gelakt of met kunststof afgewerkt. Als oppervlaktes niet kunnen ademen kunnen ze geen vocht opnemen en afstaan. Oplosmiddelen uit meubels, weekmakers uit plastic, organische stoffen uit inkten en drukwerk, aromatische stoffen uit schoonmaakmiddelen noem maar op. Alles wat je tegenwoordig het huis in draagt geeft schadelijke stoffen af aan je omgeving. Vroeg of laat adem je die dan in. Een huid moet je beschermen tegen de elementen, warmte, koude, wind en regen. Een huid moet je ook beschermen tegen ziektekiemen zoals virussen en bacteriën. Deze eigenschappen verwacht je van je huid, maar zou je ook als eis aan je woning kunnen stellen. Ons assortiment kan je helpen de situatie van je huis aan te pakken en te verbeteren. Natuurverf, massief houten vloeren e.d.

‘Stenen eruit, GROEN erin!’

Met deze campagneslogan wil Operatie Steenbreek iedereen aanmoedigen om Nijmegen groener te maken.

Waarom? Omdat het klimaat verandert: vorig jaar tikten we in ons eigen land de 41°C aan. Hoe wordt het weer koeler? Door meer groen! Stenen warmen op en houden hitte lang vast. Een groene tuin is fijn voor vogels en vlinders, maar werkt bovendien als een soort airco. Ook kan regenwater goed wegtrekken, wat rioolproblemen en ondergelopen kelders voorkomt. Daarom: stenen eruit, GROEN erin!

Operatie Steenbreek is een initiatief van De Bastei. Jaarlijks wil men minimaal 100.000 tegels vervangen door groen. In 2018 werden ruim 190.000 tegels verwijderd, in 2019 nog eens 119.000.

Rieken Groendaken

Als dé experts op het gebied van duurzame dakoplossingen mag Rieken Groendaken hier niet ontbreken! Dit jonge, dynamische familiebedrijf heeft al ruim 20 jaar ervaring op dakdekkersgebied en heeft zich in de loop der tijd gespecialiseerd in het aanleggen van zonnepanelen, groen- en vegetatiedaken en ‘solar sedum’-systemen.

Uiteraard kun je ook voor alle andere dakwerkzaamheden terecht bij Rieken Groendaken evenals voor bitumen, EPDM-, TPO- en kunststof dakbedekking.

Door gunstige partnerafspraken met gerenommeerde leveranciers van A-merken, biedt Rieken Groendaken een goede prijskwaliteitverhouding. De medewerkers zijn vakbekwaam en geven advies op maat, altijd gericht op jouw specifieke situatie.

Wil jij ook een groendak? Dan geeft de gemeente Nijmegen nu subsidie op de aanleg ervan.

Habbekrats, de oudste tweedehands winkel van Nijmegen!

Weet jij het nog? De allereerste kringloopwinkel in Nijmegen aan de Ziekerstraat? Je moest eerst een smal steegje door om bij de winkel te komen. Dat steegje werd later de huidige Moenenstraat. In 1983 was de kringloopwinkel een totaal nieuw concept, inmiddels zijn kringloop- en tweedehandswinkels razend populair. Ook het duurzame aspect van dergelijke winkels wordt steeds belangrijker gevonden. Habbekrats begon met meubels en fietsen. De fietsen zijn er niet meer, de meubels zijn gebleven en het assortiment is in de loop der tijd uitgebreid met kleding, servies, decoratie, et cetera. Op de binnenplaats staan tuinmeubelen. Bedenk het en Habbekrats heeft het. Je vindt er unieke spulletjes en al zou je niets op de kop tikken, dan is alleen al het rondsnuffelen de moeite waard. Hier is het iedere dag Vrijmarkt!