Waarom is de ene persoon linkshandig en de andere rechtshandig? Daar kunnen we een ingewikkeld en een eenvoudig antwoord op geven. Het ingewikkelde antwoord luidt: handvoorkeur wordt bepaald door genetische- en omgevingsinvloeden. Het eenvoudige antwoord is: we weten het niet precies. Wat we wél weten, is dat ongeveer één op de tien mensen in ons land linkshandig is, de anderen zijn rechts.

Vraag je iemand of diegene links- of rechtshandig is, dan weten we meteen dat de vraag eigenlijk is of je met je linker of je rechterhand schrijft. Het wil helemaal niet zeggen dat je als linkshandige alles links doet. Je kan bijvoorbeeld links schrijven, maar rechts knippen.

Vroeger werd linkshandigheid om religieuze redenen afgewezen en werden mensen gedwongen om met hun rechterhand te schrijven. Tegenwoordig hebben we pennen en scharen speciaal voor linkshandigen. Maar is dat echt nodig? “Je kan pennen met een rechtshandige of met linkshandige greep maken, maar je kan ook gewoon een neutrale pen maken, zodat iedereen de pen goed kan vasthouden”, vertelt Jan van Breukelen, eigenaar van Pen Shop in Nijmegen. “Net zoals dat met scharen kan. Heb je goed materiaal, dan speelt het helemaal geen rol of je rechts- of linkshandig bent.”

Bij een vulpen moeten beide delen van de gespleten punt het papier raken. Draai je de pen teveel naar links of rechts – en dat heeft niets met links- of rechtshandigheid te maken -, dan gaat het schrijven niet goed. “Maar ben je eenmaal gewend aan een vulpen, dan kun je kilometers maken zonder last te krijgen van je schrijfhand”, aldus Jan. “Ook omdat een vulpen het beste past bij onze natuurlijke houding. Alles wat een kogeltje heeft, zoals een balpen, moet je rechter op het papier zetten dan bij die natuurlijke schrijfhouding.” En over ‘natuurlijk’ gesproken… schrijven is sowieso goed: je onthoudt dingen beter als je ze opschrijft, in plaats van typt!