Joris Bouwmeister is niet alleen geboren en getogen in Nijmegen, hij groeide op een icónische plek op, namelijk in hotel-restaurant Het Witte Huis. “Als kleine jongen werd ik al ondergedompeld in de Vierdaagse en in de feesten daaromheen. Ieder jaar verwelkomden we talloze gasten. Het is heel bijzonder dat ik nu de rol van directeur-bestuurder van de Vierdaagsefeesten mag vervullen, echt geweldig!”.

Joris herinnert zich de ploeg van de ANWB nog goed. Ieder jaar kwam een man of vijftig logeren. “Later, op de middelbare school, verdiende ik bij de openbare toiletwagens aan de Waalkade een zakcentje bij. Dan krijg je de feesten letterlijk en figuurlijk van een hele andere kant mee”, lacht hij. “De drukte, de sfeer… ik vond het op die leeftijd allemaal erg interessant.” De fascinatie bleef, Joris ging in Tilburg Vrijetijdwetenschappen studeren en ging achtereenvolgens aan de slag bij de KNVB en de Vereniging Sport en Gemeenten.

Laatstgenoemde behartigt de belangen van sportverenigingen binnen een gemeente. “Ik ken de bestuurlijke dynamiek van een gemeente goed, net als de verschillende belangen die kunnen spelen bij het organiseren van evenementen.” Maar Joris was nog niet uitgestudeerd en maakte de overstap naar BMC, een van de grotere adviesbureaus in de publieke sector. Daar werkte hij aan allerlei projecten op het gebied van sport en evenementen en was betrokken bij het sportbeleid van de gemeenten Eindhoven en Venlo.

“En toen kwam de vacature voor directeur Vierdaagsefeesten voorbij en ik dacht: ik heb zó veel door heel het land gereisd. Laat ik nu meewerken aan het mooiste evenement van ons land! Dit jaar hebben we nog een alternatief programma, maar we werken nu al keihard aan een meer-jarenagenda voor de Vierdaagsefeesten en het terugdringen van plastic in de stad. We gaan een mooi feest met perspectief op de toekomst neerzetten!”