Op 9 oktober om drie uur s ’middags draaide de Nijmeegse wethouder Dr. Monique Esselbrugge de gaskraan van Hotel Guesthouse Vertoef in Nijmegen volledig dicht. Pandeigenaar en huurder realiseren samen het eerste klimaat neutrale hotel in Nederland.

Hotel Guesthouse Vertoef stookt, doucht en bereid het voedsel van af vandaag zonder gas. Met 144 thermische zonnepanelen, twee luchtwarmtepompen, twee elektrische warmtepompen, twee gigantische warmhoudvaten, een volledig geïsoleerd leidingstelsel plus een warmte terugwinsysteem is dat mogelijk. Hier wordt een duidelijk statement gemaakt door eigenaar en huurder die hierin samenwerken. De investering die nodig was voor het slagen hiervan werd gedaan door de pandeigenaar. De huurder betaalt dit terug door het uitgespaarde energiebedrag over te maken als extra huur. Zo verdient het model zich terug.

Ambitie om te laten zien dat het kan

Pandeigenaar en Hotel Guesthouse Vertoef hebben vanaf het begin van hun samenwerking de ambitie uitgesproken om zo energieneutraal als mogelijk te zijn. De oplossing die ze hebben gevonden bij installatie bedrijf DKC, is bijna perfect. Een eigen energieopslag zou het echt afmaken.

Hotel Guesthouse Vertoef heeft 45 tweepersoons kamers en ligt in hartje Nijmegen op 200 meter van het station.