Je staat er vaak niet bij stil, maar ook de uitvaartwereld heeft haar eigen ‘Oscars’. Dat zijn de Dutch Funeral Awards. Onlangs viel het Nijmeegse bedrijf FAIR coffins in de prijzen met haar milieuvriendelijk uitvaartkisten van karton. FAIR coffins heeft een nieuwe innovatieve uitvaartkist ontwikkeld op basis van gerecycled oud papier, karton en resthout. Daardoor is de uitvaartkist milieuvriendelijker ten opzichte van uitvaartkisten van spaanplaat en hout.

De jury roemde FAIR coffins onder andere om haar vooruitstrevende bedrijfsvoering. Het bedrijf is namelijk een zogenaamde ‘Social Enterprise’. Dat houdt in dat mens en milieu centraal staan binnen het bedrijf en winst van ondergeschikt belang is. Dat komt ook tot uiting in de sociale werkplaats van FAIR coffins bij Stichting Driestroom. Daar werken mensen met een beperking en/of een afstand tot de arbeidsmarkt samen om de uitvaartkisten, maar ook interieursets te maken. De medewerkers hebben van de reststukken van de stof zelf milieuvriendelijke producten gemaakt. Zoals een jute Scrubhandschoentje met de naam ‘Scrubbie’, maar ook bio-katoen broodzakken en koffiefilters.

Initiatiefnemers Koen Verlinden is erg blij met de nieuwe award: “In 2017 zijn we gestart met een goed idee en het is geweldig om te zien dat we met een mooie groep medewerkers nu het verschil kunnen maken voor mens en milieu”. Over de toekomst is Verlinden helder, “we willen groeien en het verschil maken in de uitvaartwereld door betaalbareen milieuvriendelijke uitvaartproducten te maken. Eco, maar dan zonder meerprijs”.

Meer weten? Kijk op FAIR coffins.