AFAC staat voor Algemene Fiets Afhandel Centrale, maar de vriendelijk bedoelde bijnaam ‘de enige legale fietsendieven van Nijmegen’ is misschien bekender bij sommigen. Hallo! Nijmegen sprak Peter ten Velde over de werkzaamheden van AFAC in voorbereiding op en tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.

“De week voorafgaand aan de Vierdaagse worden op plekken waar podia komen te staan alvast fietsenrekken weggehaald. Ze worden gedemonteerd door de gemeente en er worden borden geplaatst om te laten weten dat daar iets opgebouwd gaat worden”, aldus Peter.

In de week van de Vierdaagse zelf, worden fietsen in het centrum weggehaald die een belemmering voor de doorgang van de hulpdiensten vormen. Bij een dergelijk groot evenement komt dat erg nauw, om calamiteiten die altijd op de loer liggen, te voorkomen. Bureau Handhaving geeft AFAC de opdracht deze fietsen te verwijderen en is zelf ook aanwezig tijdens het weghalen.

Op de tweede dag, de Dag van Wijchen, loopt een deel van de vierdaagseroute deels door het centrum van Nijmegen. Peter: “Ook daar kunnen dan geen hinderlijke fietsen staan. We gaan dan niet vooraf dat stuk van de route controleren. De meeste mensen weten toch wel dat zij hun fietsen elders moeten plaatsen. We werken die dag vooral servicegericht, dat wil zeggen dat we dan natuurlijk wel in noodgevallen komen.”

Fiets kwijt?

Stond je er per ongeluk niet bij stil dat je fiets een probleem vormde, geen paniek! Fietsen die uit het centrum van Nijmegen zijn verwijderd, zijn gewoon weer op te halen in het AFAC-depot aan Houthof 43 in Nijmegen op de volgende data:

13, 14 en 19 juli tussen 10.00 en 17.00 uur
20 juli tussen 10.00 en 12.30 uur

Kijk voor overige ophaalmomenten op www.afac-nijmegen.nl.