Vmbo-leerlingen van het Montessori College uit Groesbeek hebben 14 maart een ticket naar de landelijke finale van Vakkanjers in de wacht gesleept tijdens de regiofinale bij de RDM Campus. In Rotterdam presenteerden de teams hun ideeën voor de opdrachtgever het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het winnende team (Nienke Theunissen, Sem Kuijpers, Jessy Janssen en Danyl Arik) van het Montessori College Groesbeek hebben ‘Actie tegen alleen zijn’ bedacht, een spel om ouderen en jongeren samen te brengen.

De teams kwamen naar Rotterdam met allerlei verschillende ontwerpen. Van een vrijheidsgame waarbij de voetjes van vloer gaan, een gyroscoop dat om vrede draait tot een confettitank om de vrijheid te laten knallen. “Er zaten ontzettend veel originele ideeën tussen en de kwaliteit van de ideeën en producten was super hoog ”, zegt Julia Sarbo, jurylid namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei. “Het was voor de jury lastig kiezen. De winnaars hadden het thema vrijheid met veel creativiteit eigen gemaakt. We zijn enorm benieuwd hoe ze hun ontwerpen nog verder gaan perfectioneren voor de finale.”

Vakkanjers is een programma waarin vmbo’ers en mbo’ers hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen. Dat doen ze aan de hand van een challenge voor een echte opdrachtgever. Dit jaar is dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De challenge ‘vrijheid in beweging’ daagt de teams uit hun kijk op vrijheid te verbeelden in een monument van nu. Een moNUment dat vrijheid een compleet nieuwe dimensie geeft. Bijvoorbeeld met licht, interactie en energie.

Vakkanjers LIVE
De teams met de beste ideeën plaatsen zich voor de landelijke finale: Vakkanjers LIVE op donderdag 13 juni in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Hier pitchen ze hun prototypes voor publiek en jury. Benieuwd naar de uitvindingen en monumenten van de Vakkanjers? Kijk op www.vakkanjers.nl of www.youtube.com/vakkanjers.
Deze vmbo-scholen hebben zich tijdens de regiofinale bij de RDM Campus in Rotterdam geplaatst voor de landelijke finale van Vakkanjers:

Finalist Vakkanjer Scout

  • Montessori College Groesbeek uit Groesbeek met hun idee ‘Actie tegen alleen zijn, team Nienke Theunissen, Sem Kuijpers, Jessy Janssen en Danyl Arik.

Finalisten Vakkanjer Pioneer

  • Wartburg College uit Dordrecht, team Krunker (Daan Stouten, Corné Schipper, Jesse de Jager en Harm van Gameren) met hun LightCube.
  • Calvijn College uit Krabbendijk, team Canjers (Ronnie Jansen, Mathijs Koster, Joost Weststrate, Kees Jansen) met hun LightCube.

Over Vakkanjers

Het winnende team van het Montessori College Groesbeek tijdens de prijsuitreiking van de regiofinale van Vakkanjers in Rotterdam Foto: Olivier Huisman

Vakkanjers is een initiatief van de technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.