“Snel reageren, maar ook anticiperen is waar we sterk in zijn”, vertelt Twan van Laanen, vastgoedadviseur bij Hans Janssen Garantiemakelaars. Vooral voor dat laatste heb je als woningzoeker echt een specialist nodig. “Door ons uitgebreid netwerk zitten we bovenop het aanbod waardoor we snel kunnen schakelen en een bezichtiging kunnen regelen”.

Momenteel is de vraag naar woningen veel groter dan het aanbod. Twan: “We kennen de verschillende wijken van Nijmegen en de randgemeenten goed en zijn op de hoogte van lopende en komende ontwikkelingen. Dat is ook noodzakelijk, willen we woningzoekenden die ons een zoekopdracht geven zo goed mogelijk bedienen.

Extreme hectiek

Door het geringe aanbod hollen veel mensen achter dezelfde woning aan. “Zo’n extreme hectiek zagen we nog niet eerder”, aldus Twan. “Gemiddeld staat een woning 23 dagen te koop. Dat is erg kort. Waren er voor een woning voorheen 20 bezichtigingen in een half jaar tijd, nu vinden die plaats binnen een paar dagen. Voor de makelaar brengt dat heel veel ad hoc plannen met zich mee. Maar ook voor woningzoekers is het frustrerend om continu achter het net te vissen. We zien dan ook dat steeds meer mensen ons weten te vinden bij hun zoektocht naar een woning.”

Goede voorbereiding

Hij vervolgt: “Deze tijd geeft een heel andere relatie met de klant. Niet alleen moeten veel zaken snel afgehandeld worden, ook moeten we klanten wel eens teleurstellen als een woning al is verkocht. Door onze aankoopklanten goed voor te bereiden proberen wij zoveel mogelijk teleurstellingen te voorkomen. Twan: “Zo wenst een verkoper graag zekerheid of de koper de hypotheek wel rond krijgt. Wij kunnen samen met LIV Hypotheken die zekerheid bieden door het afgeven van de financieringsbelofte waardoor er een kort – en soms helemaal geen – financieringsvoorbehoud nodig is.”

Service & advies

Of een aankoopklant nu starter of doorstromer is, wanneer hij Twan inschakelt, krijgt hij altijd een eerlijk advies. En hij is daarin creatief: hij onderzoekt ook andere mogelijkheden. “Zo liggen er bijvoorbeeld volop kansen bij woningen die wat minder goed afgewerkt zijn. Je hoeft lang niet altijd een professioneel klusser te zijn, om daar toch iets moois van te maken”, aldus Twan. Ook maakt hij zoekers attent op huizen die net buiten het zoekgebied liggen en daardoor misschien over het hoofd werden gezien.

Hij besluit: “Voorheen was ik als onderhandelaar bezig met hoeveel ik van een vraagprijs af kon krijgen. Nu zit ik meer in de rol van adviseur. Ik wijs op alternatieven, vertel wat een woning waard is, maak een schatting van de te investeren kosten en hoeveel hij zou moeten bieden om de woning te bemachtigen. Dat doe ik samen met een hypotheekadviseur. Het moet uiteindelijk wel betaalbaar blijven.”

Hans Janssen Garantiemakelaars
St. Canisiussingel 19H, Nijmegen
024- 3 244 244 | info@hansjanssen.nl