Waarom doen mensen wat ze doen? Deze vraag hopen meer dan 250 onderzoekers aan de Radboud Universiteit, het Radboudumc en Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek te kunnen beantwoorden na afronding van een grootschalig onderzoek onder dertigers. Naar hun brein om precies te zijn. Allerlei wetenschappen werken mee, zoals biologie, taalkunde, sociale, management- en hersenwetenschappen. Dat maakt dit onderzoek uniek en zal een buitengewoon rijke dataset opleveren, die weer aan de basis kan staan van vele andere onderzoeken.
Over specifieke onderdelen van ons brein, gedrag en biologie heeft de wetenschap al heel veel kennis verworven, maar diepgaande kennis over de wisselwerking tussen die gebieden ontbreekt nog. Healthy Brain Study kan daar verandering in brengen, want alléén door die gebieden samen te brengen, zullen we het brein pas echt goed leren kennen en ontdekken hoe het ons dagelijks leven beïnvloedt.
Waarom dertigers?
Bij dertigers zijn de hersenen volgroeid, maar nog niet verouderd. Bovendien maken dertigers veel levensbepalende gebeurtenissen mee die invloed hebben op hoe ze zich voelen. Denk aan het kopen van een huis, het krijgen van kinderen of het wisselen van werk. Om goed onderzoek te kunnen doen, heeft Healthy Brain Study 1.000 deelnemers nodig. De enige vereisten: je ben 30 tot 39 jaar oud en je woont in de regio Arnhem-Nijmegen. Tot en met maart worden er nog nieuwe deelnemers gezocht. Het is belangrijk dat er een goede afspiegeling van de maatschappij wordt onderzocht. Om te zorgen dat hieraan wordt voldaan, zijn de onderzoekers op dit moment op zoek naar praktisch opgeleide deelnemers.
Voor de samenleving
Communicatiemedewerker Inge Walraven: “Naast de drie leuke dagen die de deelnemers op de Radboud campus doorbrengen, terwijl ze aan verschillende onderzoeken en tests worden onderworpen, worden er ook thuismetingen in hun dagelijkse leven gedaan en vullen ze vragenlijsten in.” Met die antwoorden op de onderzoeksvragen wil Healthy Brain Study impact hebben, iets terugdoen voor de samenleving. Men hoopt met de opgedane kennis te kunnen bijdragen aan eventuele beleidsontwikkelingen en verzuimpreventie, zodat mensen langer vitaal kunnen blijven werken. Uiteraard krijg je ook iets terug voor je deelname. Naast een mooie vergoeding van € 500,- kun je ook meetresultaten inzien via je eigen MijnDertigersbrein omgeving en krijg je je eigen hersenfoto mee naar huis.
Persoonlijke inzichten
In editie 10-2022 van Hallo! Nijmegen las je hoe een onderzoeksdag op de Radboud Campus eruitziet. We volgden deelnemer Lilly een ochtend lang. Dit keer spreken we Jordi. Waar Lilly nog middenin het onderzoek zit, heeft Jordi het afgerond. Zijn motivatie? Iets willen doen voor de maatschappij, net als Healthy Brain Study. “Interessant waren de computertestjes, zoals keuzes maken onder stress. Hoeveel appels pluk ik, voordat ik naar de volgende boom ga? Eenvoudige testjes die veel inzicht geven. Het is bovendien leuk om te zien hoe je het ten opzichte van het gemiddelde doet. De uitslagen krijg je tussentijds.” Jordi werkt bij een afvalverbrander en vertelt erg benieuwd te zijn naar de uitslagen van de siliconen bandjes, die meten aan welke stoffen in de lucht hij blootgesteld wordt. “Er wordt al heel goed gefilterd op die stoffen, maar we halen de installaties ook wel eens uit elkaar. Wat kom je dan tegen? Ook al is er veel aandacht voor veiligheid op het werk, uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor hoe je daarmee omgaat.” Niet alleen werd Jordi goed begeleid, hij voelde zich ook echt gewaardeerd als deelnemer. “Eigenlijk zou iedereen zich één keer in het leven in moeten zetten voor de wetenschap!”
Meedoen aan dit unieke onderzoek? Ga naar www.healthybrainstudy.nl en meld je aan!