Velen hebben er reikhalzend naar uitgekeken: de horeca is weer open. Beperkt weliswaar en met inachtneming van alle veiligheidsvoorschriften, maar we kunnen weer een terrasje pakken en genieten bij ons favoriete restaurant. Ook winkels die tot nu toe gesloten waren, zijn er helemaal klaar voor om ons te ontvangen. Naast de geldende coronamaatregelen die bij iedere ingang duidelijk worden aangegeven, worden klanten op steeds meer plekken hartelijk welkom geheten op kleurrijke affiches.

“Je ziet dat winkeliers en horeca­ondernemers de handen ineen slaan en sámen zoeken naar mogelijkheden om de stad zo veilig mogelijk in te richten voor bezoekers”, aldus binnenstadmanager Maarten Mulder, verbonden aan het Huis voor de Binnenstad. “Er ontstaan vanuit een saamhorigheidsgevoel niet alleen creatieve oplossingen, ook zie je dat men elkaar dingen echt gunt. Er wordt niet gedacht ‘wat is het beste voor mij?’, maar ‘wat is het beste voor ons allemaal?’”, vult Madelon Kersten aan. Madelon is projectmanager bij ACBN Evenementenbureau Nijmegen.

Veiligheid voorop

Als de saamhorigheid overheerst, wordt het ook gemakkelijker om goede veiligheidsmaatregelen te treffen. Ondernemers zorgen niet alleen voor duidelijke regels in hun eigen zaak, maar ook voor een goede doorstroom van het winkelend publiek. Maarten: “Het is goed toeven in het centrum van Nijmegen, zéker als iedereen daarbij ook zijn eigen verantwoordelijkheid neemt. Het is bijvoorbeeld geen enkel probleem als er twee of drie klanten keurig buiten een winkel wachten. Er mag immers maar een beperkt aantal personen in een winkel aanwezig zijn. Het wordt echter wél een probleem als er lange wachtrijen ontstaan.”

Ontdek!

Lange wachtrijen belemmeren de doorstroom van bezoekers, omdat de anderhalve meter afstand aangehouden dient te worden. Dat betekent dat je niet zomaar lángs een wachtrij kunt lopen. Madelon: “Zie je al wat mensen wachten, neem dan even een andere route. En probeer dat niet als een nadeel te zien, maar als een gelegenheid om eindelijk eens dat ene straatje te pakken waar je altijd aan voorbij snelt.” Maarten haakt in: “Wordt het in een winkelstraat even te druk, maak dan gebruik van de vele ‘escape mogelijkheden’ die ons centrum biedt. Ontdek ook de nieuwe Waalkade, wandel om de Sint Stevenskerk, of maak een iets groter rondje via het stadseiland en de uiterwaarden.” Het allerbelang­rijkste blijft het gebruiken van je gezonde verstand. Kies niet voor de drukke weekenden als dat niet hoeft, maar bezoek de stad juist op rustige dagen.

Breed opgezette binnenstad

Maarten vertelt verder dat het centrum van Nijmegen sowieso breder van opzet is dan de meeste binnensteden in ons land. “Door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog is veel van de binnen- en benedenstad verloren gegaan. Tijdens de wederopbouw werd er in de architectuur rekening mee gehouden dat je met de auto de stad in moest kunnen komen. Waar oude binnensteden doorgaans gekenmerkt worden door kronkelige smalle straatjes, daar is het centrum van Nijmegen juist heel ruim van opzet. In de brede Burchtstraat en Broerstraat kun je prima winkelen, omdat het hier vrij eenvoudig is om voldoende afstand van elkaar te houden. En juist nu geeft deze ruime opzet van het centrum totaal geen benauwend gevoel als je er loopt.”

Reserveren bij musea

Uiteraard biedt onze stad meer dan shoppen en een terrasje pakken alléén. Zo zullen ook de culturele instellingen hun deuren weer openen voor publiek. Net als bij restaurants, geldt hier een maximum aantal bezoekers. Check daarom vooraf even de website over hoe je kunt reserveren en of er met tijdsloten gewerkt wordt.

‘Into Nijmegen’

Dat Nijmegen veel bijzondere, soms wat verscholen gelegen plekjes, steegjes en stadsparken kent, is een ding wat zeker is! In editie 03-2020 van ‘Hallo! Nijmegen’ is bijvoorbeeld een reportage over de centrummarkt te lezen. Daarin staat de herkomst van een aantal straatnamen zoals Korenmarkt en Kannenmarkt. En lees waarom ‘Nieuwe Varkensmarkt’ een eeuw later veranderd werd in ‘Oude Varkensmarkt’ (en niet andersom!). Zoek die plekken eens op!

Ook biedt de bezoekerswebsite ‘Into Nijmegen’ een schat aan suggesties en info: www.intonijmegen.com.

‘Laat ons stadshart weer kloppen en winkel lokaal in onze mooie stad Nijmegen’