In de coverstory van editie 6 van Hallo! Nijmegen lazen we het al: in en rond Nijmegen zijn zóveel mooie plekjes te (her)ontdekken. En laten we daar nu de tijd voor hebben. Bovendien wordt aangeraden om in je eigen omgeving te ontspannen en niet massaal naar hetzelfde strand af te reizen. Hebben wij even geluk dat we in zo’n mooie omgeving wonen, die soms nog buitenlands aandoet ook! Daar lees je meer over in het verhaal over onze regionale wijnboeren elders in dit blad.

Het Rijk van Nijmegen is bijzonder gevarieerd als het op het landschap aankomt. De polders en dijken geven een weids uitzicht, in de bossen wisselen naald- en loofbomen elkaar af, er zijn heuvels, stuw­wallen, rivieren en uiterwaarden, heidegebieden, plassen en vennen. Eigenlijk hebben we alles. En zelfs méér dan gemiddeld in ons land. Zo broeden in Heumensoord vogelsoorten die dat nergens anders in ons land doen, zoals de nachtzwaluw. En ook ‘De Bruuk’ is bijzonder. Dit kleine (ong. 100 ha) natuurgebiedje ligt in het bekken van Groesbeek, aan de rand van het Reichswald. Hier groeien nog veel bijzondere plantensoorten die elders ver­dwenen zijn door ontginning, verdroging of bemesting.

Rijk verleden

Onze regio kent verder een rijk verleden, dat terug gaat tot aan de Romeinen. Tijdens talloze wandel- en fietsroutes word je meegevoerd naar andere tijden met andere gebruiken en rituelen, maar ook naar plekken waar beroemde volksverhalen ontstonden. Zo kun je genieten van een prachtig uitzicht op de Ooijpolder als je over het Kops Plateau wandelt. Deze hoge vlakte is een verlaten stuk groen in het oosten van Nijmegen. Ooit maakte het deel uit van een Romeinse versterking op de noordgrens van het Romeinse Rijk. Een ander uitkijkpunt met fantastisch zicht op het Nijmeegse landschap en de Waal is het kunstwerk ‘Het gezicht van Nijmegen’ van Andreas Hetfeld. Hij maakte het beroemde Romeinse gezichtsmasker, een pronkstuk van Museum Het Valkhof, in reuzen­formaat na. Kijk je door de ogen van het masker, dan kijk je uit op de vindplaats van het originele masker. Het is alsof je vanuit het verre verleden naar het heden kijkt.

De oorsprong van spannende, grappige, of griezelige volksverhalen vind je verspreid over de regio. Denk aan de ‘koortsboom’ een oude zomereik in het Overasseltse vennengebied. Volgens volksvertellingen kan een koortsboom (ook wel lapjesboom genoemd) ervoor zorgen dat ziekte verdwijnt. Wanneer een lapje aan de boom gebonden wordt, neemt de boom de koorts over. Of denk aan de Duivelsberg, waar met enig speurwerk twee zwarte waterpoelen te vinden zijn, ook wel ‘heksenkolken’ genoemd. Ook zouden er Witte Wieven en nachtelijke lichtjes rond dwalen.

Dwaalfilm

Heb je best zin om net als die nachtelijke lichtjes rond te dwalen, maar durf je het toch nog niet goed aan? Of merk je dat het ergens te druk wordt? Dan is er nu een prachtig alternatief: de natuurfilms van Monique Moors. Zij legt al vijfentwintig jaar bijzondere plekken in de natuur vast, elke keer in anderhalve minuut film. De ene keer is de hoofdrol weggelegd voor een kudde paarden in de uiterwaarden van Beuningen en de Bisonbaai, dan weer worden we meegenomen naar de Oude Waal, Spiegelwaal en de plaat van Ewijk. Of je ziet hoe bevers de waterstand in hun moerasgebieden in de Millingerwaard regelen.

Het zijn verhalen die je misschien zelf was mis­gelopen, maar waarvan je nu ook gewoon thuis online kunt genieten. Maak vanuit eigen tuin of vanaf eigen balkon een ‘rondje pontje’ of een reis langs streekproducten. Alle films zijn verzameld op www.dwaalfilm.eu. De website is interactief. Je kunt je laten meenemen langs panoramabeelden, waar achter elke boomstronk of elk beekje een filmpje schuilt. Vind je het prettiger om het geografische overzicht te behouden? Verken dan via kaarten het gebied. Op de kaarten is precies te zien waar de filmbeelden gemaakt zijn. Zo kun je later, als dat weer kan, ter plekke een kijkje gaan nemen.