Al jaren staat oktober bekend als de ‘Woonmaand’, maar waarom eigenlijk? Omdat oktober de eerste maand na de zomer is en het zomerse buitenleven onvermijdelijk plaats moet maken voor de herfstachtige maanden binnen? Deze maand nodigt in ieder geval uit om van je huis een warm thuis te maken. In deze editie van ‘Hallo! Nijmegen’ kun je genoeg inspiratie opdoen, dus gaan we niet nog eens in op de nieuwste trends. We duiken in plaats daarvan in de geschiedenis van onder andere het presentéren van nieuwste trends. Als voorbeeld nemen we IKEA.

Ieder succesverhaal is ergens begonnen. IKEA werd in 1943 opgericht door Ingvar Kamprad in het Zweedse plattelandsdorpje Älmhult. Van een klein bedrijfje groeide IKEA uit tot een wereldspeler, maar nog altijd is het hoofdkantoor, waar alle ontwerpen worden bedacht, nog steeds daar gevestigd.
Via een postordercatalogus verkocht Ingvar bijna alles waar zijn klanten om vroegen, van pennen tot panty’s, en bezorgde de artikelen tegen lage prijzen bij hen thuis. IKEA is een combinatie van zijn eigen initialen (IK), de boerderij Elmtaryd (E) waar hij opgroeide, en zijn geboortedorp Agunnaryd (A).

IKEA start met meubels

In 1948 ging Ingvar samenwerken met lokale meubelmakers. Het assortiment van IKEA groeide zo snel, dat in 1951 voor het eerst een catalogus werd uitbracht om een overzicht te bieden van alle artikelen. Door de lage prijzen begonnen sommige klanten te twijfelen aan de kwaliteit ervan. Om die twijfels weg te nemen, opende Ingvar in 1953 in Älmhult een showroom.

Doe-het-zelfpakketten

Al snel stond Ingvar voor een nieuwe uitdaging: het vervoer van grote meubels in de kleine auto’s van de klanten. Regelmatig zorgde dit voor problemen en op een dag in 1956 probeerde een winkelmedewerker een klant te helpen door de poten van een LÖVET-tafel te demonteren, zodat deze plat vervoerd kon worden. Het bracht Ingvar en zijn ontwerpers op het idee om de meubels voortaan als doe-het-zelf pakketten aan te bieden. Met een duidelijke handleiding, wat schroefjes en enkele handige andere tools konden de spullen eenvoudig in elkaar worden gezet, terwijl de prijs hierdoor laag kon blijven. Tegenwoordig gaat LÖVET verder onder de naam LÖVBACKEN. Een tafeltje dat heeft bijgedragen aan een geweldig idee.

IKEA wereldwijd

De meubels in pakketvorm sloegen enorm aan en de showroom in Älmhult werd vervangen door een grote winkel waar mensen hun aankoop direct konden meenemen. In 1963 opende IKEA een eerste vestiging buiten Zweden: in het Noorse Oslo. Sindsdien verspreidde IKEA zich snel over westerse landen. In 1979 werd de eerste Nederlandse IKEA geopend in Sliedrecht.

Ontwikkelingen catalogus

IKEA heeft doorgaans verschillende kleurlijnen die goed met elkaar te combineren zijn. Van felle, sprekende kleuren, tot zachte pasteltinten of natuurlijke kleuren. is het dan ook dat pas in 1960 de meeste productafbeeldingen in kleur werden gedrukt. Sinds de allereerste papieren catalogus in 1951 in Zweden verscheen, gebeurde dat in zwart-wit en op krantenpapier. Vier jaar later werd alleen de cover gedeeltelijk in kleur gedrukt, de rest van de catalogus nog niet.
Als je een IKEA-catalogus doorbladert, zie je vaak mensen afgebeeld die woonplezier uitstralen. Dat soort tafereeltjes werden pas gedurende de jaren in beeld gevat. In 1967 verscheen het eerste model in de catalogus en in 1970 stond voor het eerst een model op de cover.

Naamgeving

Een ander punt waarmee IKEA zich onderscheidt, zijn de namen van de productlijnen. Die zijn overigens niet willekeurig gekozen, maar er zit een systeem in. Zo worden Zweedse plaatsnamen gebruikt voor banken en fauteuils en Scandinavische jongensnamen voor boekenkasten. Voor bed-textiel kiest men planten- en bloemennamen.

‘IKEA hacks’

Mensen richten tegenwoordig hun huis ‘eclectisch’ in. Dat wil zeggen, dat mensen van allerlei verschillende stijlen het beste nemen en dat naar hun eigen smaak combineren. Alles kan daarbij: een mix van nieuw en oud, van verschillende materialen en vormen, prints en kleuren. Functionaliteit en comfort zijn daarbij belangrijk.
Verder is het tegenwoordig heel gemakkelijk om zelf ideeën op te doen. Wachtte je vroeger vol spanning tot de jaarlijkse IKEA-gids rond de jaarwisseling op de mat viel, nu vind je op Pinterest en woonblogs volop inspiratie om je eigen stijl te creëren. Het gaat zelfs zó ver dat de IKEA-bouwpakketten aan de eigen stijl kunnen worden aangepast. Google maar eens op ‘IKEA hacks’ en je ziet verschillende sites waarop mensen hun bouwpakketten op een alternatieve manier in elkaar hebben gezet en de zelfbedachte bouwinstructies delen met anderen.

Kijk voor mee ikea hacks op: IKEA Hack.