“Ontwerpen is meer dan het stapelen van elementen. Het is de kunst van luisteren en inleven”, aldus Silfran en Marian Peeters, de drijvende krachten achter Arts Keukens & Interieurwerk. De kookstudio is het hart van het bedrijf, waar deze filosofie letterlijk en figuurlijk vorm krijgt.

In de kookstudio krijgen klanten niet alleen uitleg over allerhande keukenapparatuur, maar krijgen zij ook de mogelijkheid om er zelf mee te koken. Marian begeleidt klanten al vele jaren op deze manier: “Je kunt naar heel veel bedrijven toegaan voor kookdemonstraties, maar uiteindelijk weet je nog niet wat de kok precies deed. Je moet dit echt zelf ervaren. Dus nodig ik de mensen uit om hier te komen ervaren of het ook echt iets voor hen is. We koken en eten dan samen. En als mensen daar prijs op stellen, komen we ook nog bij hen thuis om hen de nieuw geïnstalleerde keuken te laten verkennen door samen een maaltijd te bereiden. Wij zorgen voor de boodschappen. Het is tegelijk een mooi moment om levering, service en de aangeschafte producten te evalueren. Ook geef ik advies over hoe het werkblad en de andere materialen te onderhouden.”

Maatwerk

‘Maatwerk’ is een term die te pas en te onpas gebruikt wordt. Soms wordt iets al maatwerk genoemd als het slechts om een variatie op een standaard product of dienst gaat. Bij Arts Keukens & Interieurwerk is maatwerk geen holle kreet, maar een term die heel letterlijk genomen moet worden. Zo zijn er bedrijven waar je kunt kiezen uit een catalogus en that’s it. Bij Marian en Silfran ligt dat totáál anders. Met een team van gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers zijn zij in staat de meest creatieve ontwerpen om te zetten in een tastbaar product. Zij gaan naar de mensen toe om ter plekke de situatie te bekijken. Marian en Silfran zijn het er roerend over eens: “Hoe minder standaard, hoe leuker wij het vinden. Het gebeurt best vaak dat iemand een maatkeuken bij ons bestelt en vervolgens het ontwerp en de stijl wil laten terugkomen in andere interieurelementen. Wij zijn niet beperkt in hetgeen wij kunnen maken. Als iets technisch mogelijk is, dan kunnen wij het realiseren.”

Alles in eigen familiebedrijf

“Doordat wij alle facetten in ons eigen bedrijf hebben, kunnen we in alle wensen voorzien binnen snelle levertijden. Bij ons hoef je niet 7 weken te wachten op een nieuw kastdeurtje.” Die facetten zijn onder meer een ontwerpstudio, meubelmakerij, spuiterij en vervoer. En wil je de sfeer van het echte ambacht proeven en de geur van pure materialen opsnuiven? Marian en Silfran nemen je graag mee de werkplaats in! Rond het 50-jarig bestaan van het bedrijf zal ook hun zoon hier gaan werken. Hij maakte zich het prachtige, traditionele ambacht van meubelmaker eigen. Ook een dochter, schoondochter en schoonzoon werken in het bedrijf, dat vanaf de oprichting in 1973 een hecht familiebedrijf is.

‘Is iets technisch mogelijk? Dan kunnen wij het realiseren!’

Hart voor de regio

“We kopen zo’n 80% van onze materialen en apparatuur in de regio. Of we verwijzen door naar een collega-ondernemer die bijvoorbeeld in vloeren gespecialiseerd is. We vinden het belangrijk dat de lokale ondernemers elkaar steunen. Het zijn ook allemaal bedrijven die een beetje dezelfde mentaliteit hebben als wij: no nonsense, waarbij klanttevredenheid belangrijker is dan enorme marges halen.”

Hart voor het milieu

Dat werkmaterialen e.d. uit eigen regio afkomstig zijn, scheelt vervoer en CO2-uitstoot. Maar daar blijft het bepaald niet bij! Zonnepanelen zorgen voor de stroomvoorziening van het pand én voor het eigen elektrische transport. Van het houtstof worden briketten geperst waarmee andere bedrijven weer verwarmd worden, het afval van het massief eikenhout wordt opgehaald door particulieren die het in hun houtkachels opstoken en het piepschuim wordt geperst en gerecycled. Silfran: “Zakelijk gezien zijn sommige investeringen misschien niet de meest slimme, maar maatschappelijk gezien wel degelijk!” Waar sommigen de kleinste doorvoering op ecologisch of maatschappelijk vlak al snel van de daken schreeuwen, blijft Arts Keukens bescheiden.

Hart voor de medemens

Denk je dat nu alles wel gezegd is? Dan heb je het mis, want ook Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is voor dit stel vanzelfsprekend. Van de 11 man personeel, hebben 2 personen een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook stagiaires en BBL’ers krijgen de kans om hier het vak te leren. En dat bevalt blijkbaar zó goed, dat zij allemaal willen blijven. Een aantal medewerkers werkt er al meer dan 30 jaar en iedere werknemer is er ooit als leerling begonnen!

Bedrijfskantines

Arts Keukens is er niet alleen voor de particuliere markt. Het bedrijf levert ook bedrijfskantines. Een mooie kantine komt het werkklimaat ten goede en daarmee ook de productie. Een prettige ontspanning geeft hernieuwde energie. Marian: “We hebben ook al kantines afgeleverd in de bedrijfskleuren. Dat kunnen we allemaal in onze eigen spuiterij. In de werkplaats kunnen we desgewenst ook bedrijfslogo’s in de meubelen frezen.” Waar je bij een ander ‘slechts’ ideeën krijgt, krijg je bij Arts Keukens inspiratie, of je nu gaat verhuizen of ‘verthuizen’.

Meer weten?
Arts keukens & interieurwerk
Veldweg 6, Rijkevoort
Kijk voor meer info op www.ak.nl