Vorig jaar konden krullenbollen zich bij Hallo! Nijmegen opgeven voor een gratis ‘Krulbeleving’, een behandeling t.w.v. € 100,- bij biologische en ecologische Kapsalon Haarbalans in Oosterhout. Uit alle inzendingen kwam Sanne de Bock als winnaar uit de bus. Op 12 april was het zover en leerden we van Jolanda van Dinter alles over de speciale behandeling die verschillende krultypen nodig hebben.

“Wat wil je niet?” vraagt Jolanda aan Sanne. “Dat mijn haar in laagjes wordt geknipt. De bovenste lagen krullen het sterkst, waardoor de onderste laag minder vol oogt dan de rest. Door corona is mijn haar al lang niet geknipt. Iedereen zegt: ‘wat wordt je haar lang’ en dat bevalt me wel. Eén pluk aan de voorkant houd ik graag korter.”

Curly Girl methode

Jolanda vertelt over de Curly Girl methode. “Hierbij blijven alle lagen vol, ook aan de zijkanten en onderaan. Als het haar 2 à 3 dagen vóór deze behandeling niet gewassen en droog is, zie ik het beste wat de krulsterke van elke krul afzonderlijk is. Plukjes die wat steiler zijn, zie je direct. Nat haar wordt op dezelfde lengte geknipt, zonder rekening te houden met verschillen in krulsterkte. Daarom knip ik puntjes en eruit springende plukjes altijd van droog haar.” Jolanda traint normaal gesproken collega-kappers over de Curly Girl methode, nu met corona even niet.

PUUR JO & Krul Spul

Bij de Curly Girl methode worden alleen producten gebruikt zónder parabenen, sulfaten, siliconen, minerale oliën en alcohol. Goed voor haar én milieu! Bovendien is alles dierproefvrij. Jolanda ontwikkelde met een chemicus haar eigen productenlijn ‘Krul Spul’ en bracht die uit onder haar label PUUR JO. Inmiddels werken 10 kapsalons ermee. “Ik begin met een detox-behandeling. Deze diep-reinigende volumeshampoo op basis van mandarijn en mint verwijdert alle ‘opgestapelde’ belastende stoffen uit het haar. Vervolgens laat een rekbaarheidstest zien hoe elastisch en poreus het haar is en of het een tekort heeft aan vocht of proteïne.” Jolanda raadt krullenbollen aan hun haar één, maximaal twee keer per week met shampoo te wassen en circa één keer per maand een dieptereiniging te geven. De producten zijn allemaal te koop voor thuisgebruik. Tussen wasbeurten door is een refresh-product ideaal.

Behandeling & styling

Hierna krijgt Sanne een behandeling met Ghassoul-klei. Aan deze minerale klei uit het Atlasgebergte in Marokko zijn rozenwater, kokosmelk en cacaoboter toegevoegd. Deze herstelt de vochtbalans van het haar, waardoor het minder pluist en krullen worden versterkt. Als de klei in Sanne’s haar zit, plaatst Jolanda er een stoomkap overheen, zodat de klei tot diep in de haarschubben kan dringen, intens reinigt en de hoofdhuid kalmeert. Na het uitwassen, wordt Sanne’s haar in een sterk vocht-absorberende microvezel handdoek gewikkeld. Wrijf haar nooit droog! Dan kneedt Jolanda een hittebeschermer en een verstevigend serum op basis van lijnzaadolie in Sannés haar. Ze fönhnt het voor 80 à 90% droog met een diffuser, de rest doet de lucht.
Sanne ging later die dag naar haar werk op de IC. Na de ‘wellness treatment’ was ze er klaar voor!

Haarbalans
Kweldam 17, Oosterhout (Gld)
06 – 81034746 | info@haarbalans.nl