Momenteel worden huwelijken verplaatst. Worden ze toch gesloten, dan wordt het feest uitgesteld. Om de start van het trouwseizoen toch niet helemaal ongemerkt voorbij te laten gaan, spraken we met Mariëlle Jongmans, zelfstandig bijzonder trouwambtenaar en al vijf seizoenen te zien in het RTL4-programma ‘Married at First Sight’ (MAFS).

Het antwoord op de vraag wat het geheim van een goed huwelijk is, laten we achterwege. Dat dit een geheim blijft, prijkt op één van de toepasselijke decoraties en herkenbare elementen in Mariëlle’s werkruimte. Zijzelf kent het antwoord vermoedelijk wél: ze is al zesendertig jaar getrouwd.

Zelfstandig Babs & trainer

Sinds 2001 is Mariëlle Bijzonder ambtenaar burgerlijke stand (Babs) bij de gemeente en sinds 2006 voltrekt zij ook huwelijken als zelfstandige. In beide ‘werkvelden’ deed zij veel ervaring op en in 2013 besloot zij die ervaringen te delen in workshops voor collega-trouwambtenaren. “Niet alleen raken collega’s geïnspireerd, ook bruidsparen worden verrast door wat allemaal nog meer mogelijk is in een trouw­ceremonie”, aldus Mariëlle.

Maatwerk als zelfstandig trouwambtenaar

Door die mogelijkheden kunnen mensen hun trouwdag heel persoonlijk invullen. “Voor het beste maatwerk moet je elkaar kennen. Ik maak daarom het liefst bij paren thuis kennis met hen, bijvoorbeeld tijdens een etentje. Dat geeft een ontspannen sfeer. Zeker kinderen vinden het indrukwekkend als de ‘trouwmevrouw’ komt.”

Daarvoor is al bij Mariëlle afgesproken om zaken door te nemen. Haar werkplek is al net zo bijzonder als haar functie. Het ‘Tiny Wedding House’ in de tuin werd mede ontworpen, gebouwd en ingericht door paren die Mariëlle trouwde. En het werd afgelopen Valentijnsdag geopend door collega MAFS-trouw­ambtenaar Walter Vermeer. “Het is ontzettend fijn met hem te sparren en ervaringen te delen.”

Nieuwe rituelen

Mensen willen belangrijke momenten markeren en zoeken manieren om dat vorm te geven. “Rituelen lenen zich daar perfect voor. Voorheen voorzag de Kerk daarin, tegenwoordig vullen mensen ze zelf in. Vaak zijn het oude rituelen in een nieuw jasje. Bij het voltrekken van een ritueel, komt de hele groep in beweging, maak je sámen iets door. Voor kinderen, bijvoorbeeld bij samengestelde gezinnen, kan het heel fijn zijn om bij zo’n ritueel betrokken te zijn. Wat ook een feit is: wat je je later als bruidspaar én als gast zult herinneren, zijn díe elementen die anders zijn dan anders.”

Bruidspop.nl & bezems

Een voorbeeld van een heel nieuw fenomeen is de ‘bruidspop’. De pop is een exacte kopie van de bruid op haar trouwdag. De trouwjurk, de schoenen, het kapsel, maar ook alle details als sieraden of eventuele tatoeages zijn in miniatuurversie uitgevoerd. In de ruimte staat een mini­versie van Mariëlle als trouwambtenaar. Een ander ritueel is bijvoorbeeld het samen aan het einde van de trouwceremonie, over een bezem, naar een nieuwe wereld springen, waarbij boze geesten achtergelaten worden. “Ook nemen mensen soms gekleurd zand mee van de plek waar de huwelijksceremonie is en gieten dit in een sierflesje. Iedereen die bij het ritueel betrokken is, heeft zijn eigen kleur en die komen allemaal in hetzelfde flesje”, vertelt Mariëlle. Ze heeft ook al eens huwelijk op een varend schip voltrokken, op de middenstip in het N.E.C.-stadion en onder water. Je kunt het zo ‘gek’ niet bedenken. “Bel mij maar, ik vind wel een oplossing!”

MAFS

Wellicht kunnen we het programma MAFS ook wel als een nieuw ritueel zien? Uiteraard levert het idee hoge kijkcijfers op en we kunnen er wat lacherig over doen, maar de kandidaten nemen het uiterst serieus. Mariëlle: “Zij denken er zeker niet licht over en willen er echt voor gáán. Ik heb er veel respect voor dat ze het aandurven en openstaan voor wat ‘de wetenschap’ kan brengen.” Op basis van talloze ingevoerde data worden individuen door algoritmen en wetenschappelijke onderzoeken aan elkaar gekoppeld. Ze weten niets van elkaar, hebben nooit contact met elkaar gehad en zien elkaar voor het eerst bij de huwelijkssluiting. Het blijkt soms zelfs succesvol. “Ik sta altijd in nauw contact met de deelnemers. Er gebeurt zó veel tijdens de opnames, er komt zoveel op ze af en ze worden geleefd. Onderschat ook de druk vanuit hun achterban en de buitenwereld niet.”

Stichting ‘Make a Wedding Wish’

Een achterban kan ook op een andere manier heel belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan bruidsparen waarvan een van de partners ongeneselijk ziek is en de wens bestaat nog te trouwen voor het overlijden van de betreffende partner. “Dan is het heel snel schakelen, soms hebben we maar enkele weken of zelfs dagen. Stichting ‘Make a Wedding Wish’ kan dat door haar brede netwerk binnen de trouwbranche. Waar we wel tegenaan lopen, is dat we niet genoeg financiën hebben om te groeien en zo aan de vraag te voldoen. Er is zóveel behoefte aan! Een ontroerend voor-beeld komt uit het recente verleden. Het zevenjarige ernstig zieke dochtertje trouwde haar ouders door ‘De Vraag’ op officiële wijze aan hen te stellen. Haar ouders wilden alléén als gezin trouwen, voordat het meisje zou overlijden. Dankzij de stichting kon het zo gebeuren.”

Tipje van de (huwelijks)sluier?

Mariëlle besluit met woorden die een gedeeltelijk antwoord lijken op de vraag wat een huwelijk goed maakt en houdt: “Blijf communiceren. Laat elkaar daarbij in je waarde en zorg ervoor dat je mag zijn wie je bent.”

Meer weten?
www.bijzonderhuwelijk.nl
www.makeaweddingwish.nl