Van oudsher hebben week- en dagmarkten een centrale plaats binnen het dagelijks leven. Hier ontmoeten verschillende leeftijden, culturen en lagen van de bevolking elkaar. Hier komen vraag en aanbod bij elkaar. Hier eet je een visje en koop je een lapje stof, groenten en fruit. Hier is het altijd gezellig en voordelig!

Nijmegen kent naast de centrale markt in het stadscentrum diverse wijkmarkten. In editie 9 en 10 van vorig jaar bezochten we achtereenvolgens de markten in Hatert en Meijhorst, deze keer maakten we ons rondje in Heseveld. Je kunt hier iedere donderdag terecht van 09:00 uur tot 12:30 uur.

Marktbeheer

Ook vandaag zijn er al volop bezoekers vóór 09:00 uur. Het is zelfs zó druk bij iedere kraam, dat we eerst met Maikel Jonker spreken, vanaf oktober 2018 marktbeheerder bij de gemeente Nijmegen. Als we hem vragen ‘wat de functie van marktmeester’ inhoudt, worden we direct gecorrigeerd, want er is een verschil tussen de functies van marktmeester en marktbeheerder. Maikel: “Waar een marktmeester ook over zaken als vergunningen en facturaties gaat, gaat een marktbeheerder puur over het inrichten van de openbare ruimten, dus bijvoorbeeld over hoe de kramen staan. Daarnaast houd ik me ook bezig met beleidstaken, zoals het meedenken bij het opstellen van verordeningen en reglementen. Ook heb ik natuurlijk nauw contact met de ondernemers en de branchevereniging.”

Markt promoten

Meestal is Maikel tijdens de opbouwfase van iedere markt aanwezig, die rond 06:30 à 07:00 uur begint. “Het contact varieert van het maken van een praatje met een ondernemer tot het oplossen van problemen. Denk bijvoorbeeld aan een stroomvoorziening die onverhoopt opeens niet werkt.” Ondernemers kunnen Maikel altijd bellen en eens in de 6 weken komt de branchevereniging bijeen om te vergaderen. Het is de bedoeling dat er daarnaast vaker in kleinere groepjes overlegd wordt over hoe de markt te promoten. Maikel: “Zelf vind ik het bijvoorbeeld jammer dat Sinterklaas niet rondloopt op de markt. Daar moeten we volgend jaar echt eens naar kijken.” Het is nog niet gezegd, of er komt een auto aanrijden met Sinterklaas en 2 Pietjes. Ze zijn op de verkeerde locatie en maken aanstalten weer weg te gaan. Bij het achteruit rijden raken zij bijna wat kerstbomen die er tijdelijk verkocht worden. De standhouder roept gelukkig op tijd “Ho! Ho!”, wat voor hilariteit zorgt: “Nee, daar luistert alleen de Kerstman naar!”

Bakkerij ’t Stoepje

Op de wijkmarkt in Heseveld zien we een nieuw gezicht: Marijn van Bakkerij ’t Stoepje. Hij verkoopt brood en banket. Marijn is 28 jaar en doet dit nu 4 jaar, maar het bedrijf bestaat al ongeveer 40 jaar. “Ik sta op regionale markten in Bemmel, Gendt en Huissen, maar ook in Woerden en Anna Paulowna. Mijn klanten zijn supertrouw, ze komen altijd, weer of geen weer.” Leonie Mulder, één van die vaste klanten, haakt enthousiast in en grapt: “Ik ben een bakfietsmoeder en kom hier iedere week mijn broden inladen. Dan loop ik ook meteen even langs de andere kramen.” Marijn pakt ondertussen pompoenbroodjes en fijn volkoren broden voor haar in, hij weet precies wat zij wil. Een andere vaste klant, Hetty van de Vall, gaat ook alle kramen langs: “Als kind kwam ik hier al met mijn ouders. De persoonlijke service, kwaliteit én gezelligheid spreken mij aan.” Bij ’t Stoepje kun je zegeltjes sparen voor kortingen, gratis producten, of cadeau artikelen. Marijn lacht: “Dat is meer dan bij de bank.”

Marco NoorloosMarkt Heseveld: Lust jij een plakje worst?

Marco staat in Nijmegen met zijn kraam op verschillende wijkmarkten en op de centrale markt op zaterdag en maandag. “Op de centrale markt heb ik natuurlijk ook de nodige vaste klanten, maar je ziet daar ook veel meer passanten dan op de wijkmarkten. De vaste klanten zijn er vooral op zaterdag, de passanten op maandag.” Marco runt zijn winkel al 35 jaar, maar dit familiebedrijf ging verschillende generaties over van vader op zoon en kwam rond 1945 naar Nijmeegse markten. Hij laat een foto van zijn opa zien, die met de marktkraam meereed in de carnavalsoptocht van 1955. Marco verkoopt voornamelijk aardappelen, zoete aardappelen, eieren en uien, maar bijvoorbeeld ook Nijmeegse honing. Zijn aanbod aan soorten is vele malen groter dan in de supermarkt. Kende jij bijvoorbeeld naast het bintje de aardappelsoorten Opperdoezer, Friese Irene of Zeeuwse Roem? De smaak van de Irene is met name in de winter erg goed. Deze aardappel wordt vanaf half september tot begin november geoogst. Ideaal voor stamppot en puree. “En ik heb nog maar een fractie van alle soorten die er zijn”, aldus Marco.

Kakelvers van de ‘pers’

Op de markt gaat er een wereld voor je open. Zo kom je te weten dat ‘bonken’ een sorteringsmaat is en staat voor grote aardappelen. Of je komt erachter dat kakelverse eitjes lastig te pellen zijn, lastiger dan de “oudere” eieren die al een heel traject hebben afgelegd voor ze in het schap liggen. Marco haalt de eieren zelf bij kippenboeren. ‘Vers van de pers’ dus! “Veel mensen hebben geen idee meer hoe vers of niet-vers de producten zijn die ze kopen.” En dat zijn kraam als enige verwarmd is, is ook geen toeval. Aardappelen mogen niet onder de 2°C bewaard worden, omdat anders het zetmeel omgezet wordt in suiker. Sta jij daar bij stil?

(H)eerlijke producten

Letterlijk een dwarsdoorsnede van de bevolking bezoekt de markt: man, vrouw, oud, piepjong en van verschillende nationaliteiten. Iedereen heeft zo zijn eigen reden om hier boodschappen te doen. De een vindt het belangrijk te weten waar de producten vandaan komen, de ander gaat voor onbespoten groenten en fruit, een derde wil geen overbodige verpakkingsmaterialen en weer een ander wil zelf het aantal van iets bepalen en niet gebonden zijn aan vaststaande hoeveelheden, maar allemaal komen ze ook voor het sociale aspect van de markt. En de allerjongsten gaan natuurlijk graag met mama of papa mee voor een koekje of plakje worst.

Markt HESEVELD

Iedere donderdag van 09:00 tot 12:30 uur, Paul Krugerstraat, Nijmegen.