Een jaar lang heeft Jack Kilicer, eigenaar van ERA Delicatessen, gewerkt aan zijn nieuwe marktkraam. Volledig uitgeklapt telt de wagen 12 meter. Als gediplomeerd elektricien legde hij zelf alle elektra aan. Verder maakte hij de uitstaltafeltjes, deed de bestickering en nog veel meer. Het gezegde ‘hij is van alle markten thuis’ lijkt voor Jack bedacht. “Sinds corona wordt de markt goed bezocht door mensen die de drukte in winkels willen vermijden en graag in de buitenlucht hun inkopen doen”, vertelt hij. “En mijn vaste klanten zie ik natuurlijk regelmatig, dan maken we een praatje. De markt heeft ook een sociale functie.”

Jacks vader Ahmet begon in 1985 een marktkraam naast zijn baan in een palletfabriek. De kraam liep na verloop van tijd zó goed, dat hij fulltime op markten ging staan en zijn baan op­zegde. Jack bewandelde eenzelfde weg toen hij in 2007 de kraam overnam en in januari 2020 zijn groente- en fruit­bedrijfje verkocht, simpelweg omdat ook hij het té druk kreeg. Beide ‘selfmade men’ maakten ERA Delicatessen tot een groot succes en in de nieuwe wagen hangt een grote foto van Jacks vader in diens oude kraam.

Altijd verse producten

Jack: “In de begindagen reed mijn vader met zijn auto naar Turkije om specerijen te halen. Dat was tijdrovend, maar de levering aan klanten was daardoor veel directer en sneller. Tegenwoordig leveren we niet meer met eigen vervoer aan, dat doen vaste leveranciers die de producten via korte lijnen uit Turkije importeren. Producten hoeven daardoor niet eerst via distributiecentra verdeeld, of als voorraad opgeslagen te worden. Conserveringsmiddelen worden niet gebruikt. Dat is niet nodig, want een baal kruiden van 25 kilo is in 2 weken op en dan worden nieuwe kruiden gehaald.”

Nieuwe smaken ontdekken

ERA Delicatessen is gespecialiseerd in Turkse kruiden, specerijen, huisgemaakte tapas, live gebrande noten en andere delicatessen. Ik zie oregano, wat ik met Italië associeer. Jack vertelt dat kenners absoluut verschil zullen proeven tussen Italiaanse en Turkse oregano. De grond waarop en het klimaat waarin het groeit, verschillen. “We raden mensen aan nieuwe smaken te ontdekken. Gebruik bijvoorbeeld foelieblaadjes, in plaats van laurierblad. Dat is leuk! Sinds corona experimenteren mensen steeds vaker in hun eigen keuken nu zij niet uit eten kunnen gaan. We krijgen veel positieve reacties en gaan voor je op zoek naar bepaalde kruiden of specerijen als die nog niet in ons assortiment zitten.”

Betrokken ondernemer

Jack voelt zich betrokken bij zijn klanten, medewerkers en het milieu. Momenteel ontwerpt hij bakjes voor krenten of rozijnen, om aan kinderen die met hun ouders een bezoekje aan zijn kraam brengen uit te delen. “Die herinneringen blijven hen bij en vaak mag je hen later weer als klant ver­welkomen. Ook met collega’s bouw je geschiedenis op. Zo werkte de moeder van een collega van mij al bij mijn vader, hoe leuk is dat?” Hij draagt ‘Zero Waste’ een warm hart toe: “Tegen de achterwand van de wagen komen bakken met specerijen, waaruit we de gewenste hoeveelheden scheppen. Geen voorverpakte hoeveelheden, dat scheelt afval. Klanten kunnen bovendien hun eigen bakje meenemen, dat we vullen.” Op de markt zie je nauwelijks overbodige verpakkingen en dit initiatief is een mooie, duurzame aanvulling! Bovendien is de koopwaar onbespoten, altijd vers en is de afkomst ervan bekend. “Mijn vader zag de olijven die hij verkocht kort daarvoor nog aan de bomen hangen!”

Lachend besluit Jack: “Mocht een van mijn zoons, Eraz of Eran, de kraam over willen nemen, dan hoeft hij maar één letter toe te voegen. Intussen kijkt mijn in 2014 overleden moeder toe of alles goed gaat vanuit haar vertrouwde stoel die hoog boven de stellingen met producten staat opgesteld.”

www.facebook.com/eradelicatessen
www.instagram.com/eradelicatessen
06 – 43 17 88 18
Binnenkort bezoek je ook : www.eradelicatessen.nl