Op de markt was ooit je gulden een daalder waard maar hoe zit het met een koffer vol geld? Van oudsher hebben week- en dagmarkten een centrale plaats binnen het dagelijks leven. Hier ontmoeten verschillende leeftijden, culturen en lagen van de bevolking elkaar. Hier komen vraag en aanbod bij elkaar. Hier eet je een visje en koop je een lapje stof, groenten en fruit. Hier is het altijd gezellig en voordelig!

Nijmegen kent naast de centrale markt in het stadscentrum diverse wijkmarkten. Als vierde op rij bezochten we de wijkmarkt bij winkelcentrum Leuvensbroek. Je kunt hier iedere dinsdag terecht van 09:00 uur tot 12:30 uur.

KAASHANDEL CROMWIJK

Bij aanvang is het direct lekker druk. We leggen wachtenden uit waarom we iedereen voor laten gaan: we zijn hier voor een reportage. Eén van hen steekt direct van wal: “Als jullie maar zeggen dat je hier de lekkerste kaas kunt kopen, is het goed!” Maarten staat al zo’n 14 jaar op de wijkmarkt in Leuvensbroek en volgde zijn vader op, die 32 jaar geleden begon. Klanten die ons gesprek volgen, zijn onder de indruk. Bijna allemaal komen ze hier wekelijks en kopen dan meestal hetzelfde: een pondje biologische kaas, een stukje brandnetelkaas, maar ook vijgenbrood. Kaas kan hier trouwens vacuüm verpakt worden.

ADVIES VAN EEN VAKMAN

Je kunt bij Maarten ook terecht voor advies. Over hoe iets het best te bewaren bijvoorbeeld. Hij ziet een gezicht en weet bij voorbaat al wat de klant zal bestellen. Iemand vertelt dat hij speciaal voor de kaas naar Leuvensbroek komt. De klant kwam al bij zijn vader. In de kraam hangt nog altijd een gigantische foto van zijn vader in hun eigen kaasrijperij in Veenendaal. Maarten doet dat vandaag de dag hobbymatig erbij. We zagen het al eerder: van de producten op de markt is de herkomst bekend én is die herkomst meestal regionaal. Dat eerste geldt in Maartens geval natuurlijk helemaal!

GEVONDEN VOORWERPEN

Advies is gratis, gevonden voorwerpen soms lucratief. Maarten: “Een klant, we wisten niet wie, liet op een dag een biljardkoffer liggen op deze markt in Leuvensbroek. We hebben de koffer na een tijdje toch maar open gemaakt. We hoopten op een aanwijzing die ons naar de eigenaar zou leiden. Wat bleek tot onze stomme verbazing? Er zat ontzettend veel geld in die koffer! We zoeken verder en vinden een visitekaartje. Het bleek een vaste klant van ons te zijn. Ik heb gebeld om te zeggen dat de koffer opgehaald kon worden.” Lachend vervolgt hij: “We hebben die natuurlijk met complete inhoud teruggegeven. De betreffende persoon kocht nog jarenlang kaas bij ons, maar we hebben er allebei nooit meer iets over gezegd.”

“Dit is iets dat je bijblijft vanwege het mysterie dat eromheen hangt. Maar iets blijft mij ook bij, omdat het bijvoorbeeld opmerkelijk of ontroerend is. Zo zijn er voor mijn kraam eens twee vrouwen met elkaar op de vuist gegaan.” Dat was overigens een ruzie in de relationele sfeer. Het was niet zo, dat er om een stukje kaas van Cromwijk gevochten werd. “En iets dat mij enorm verraste, waren de reacties op de slinger die in mijn kraam hing vanwege de geboorte van mijn eerste dochtertje. Dagen achtereen kwam ik thuis, waar bergen kaartjes en cadeautjes lagen te wachten. Het was bijna gênant, zo veel!” Dit zegt wat over de band die Maarten met zijn klantenkring heeft en hoezeer die meeleeft met hem.

WAARDERING VAN KLANT EN ONDERNEMER

We komen een bekende tegen: Johnny van Dijk met zijn groente- en fruitkraam. De vorige keer waren we onder de indruk van alle pruimensoorten die hij bij zich had, deze keer lachen de mandarijnen ons toe – inclusief bladeren. Weet jij nog hoe zo’n blad er überhaupt uitziet? Ook Johnny heeft dankbare klanten die hem wel eens een presentje geven om hun waardering te laten blijken, of als hij jarig is. Lokale ondernemers die rondom de markten hun winkel hebben, weten de weg naar Johnny ook te vinden. Zo plaatst Bakkerij Petit in Malden altijd een bordje ‘gereserveerd’ voor hem op een tafeltje en trakteert hem op een lekker gebakje, kopje soep of broodje. Met Kerstmis staat er een taart voor hem klaar en voor zijn broer werd de bruidstaart verzorgd. Zelfs de koelwagen werd meegegeven, om zo het werkstuk te vervoeren. “Mij hoor je niet klagen, hoor! Iedere week ál die gebakjes!”, grapt Johnny.

VISHANDEL GEBROEDERS VAN MAASSEN

Henk van Maassen staat als derde generatie in de viskraam, die nu 83 jaar bestaat. Dat wil zeggen: volgens de boeken. Want de kraam wordt al veel langer door zijn familie gerund, maar pas vanaf 1936 bestond de Kamer van Koophandel. Henk laat een foto zien van zijn opa in de jaren vijftig. Vertelde Corné van de Scheveningse Vishandel op de markt in de wijk Meijhorst nog hoe zijn opa per bakfiets van Veenendaal naar Utrecht ging, Henks oma had slechts een handkar, waarmee zij vanuit Nijmegen naar Ooij en Millingen ging om daar vis te verkopen. “Veel van mijn familieleden zitten in de vishandel. Zo staat mijn nichtje Wilma Graat op de centrale markt in Nijmegen en mijn broer Hein heeft de viskiosk in het Kronenburgerpark. De markten waarop we staan, liggen voornamelijk buiten Nijmegen.” Op een van de foto’s bij dit artikel staat het overzicht. “Vanmiddag sta ik in Oosterhout, op mijn standplaats bij Albert Heijn. Ik sta daar samen met een kaasboer”, aldus Henk. Hij wordt bijgestaan door Hetty en in zijn kraam hangen foto’s van zijn kleinkinderen. De vierde generatie wellicht, die het familiebedrijf zal gaan runnen?