PLM Energy realiseert energiebesparing voor gemeenten, mkb, woningcorporaties, sportverenigingen en particulieren. Geen kleine jongen dus. Zo installeerde PLM Energy onlangs 240 zonnepanelen op het dak van het UWV-gebouw. En dat is nog maar het begin. Joop Poldermans, de drijvende kracht achter dit bedrijf, heeft van energiebesparing zijn passie gemaakt.

Min of meer toevallig rolde Joop zo’n vijf jaar geleden de energiebranche en de wereld van de zonnepanelen in. Als werktuigbouwkundige en ondernemer werd hem gevraagd een constructie te bedenken, waarbij zonnepanelen eerst op een leeg veld en vervolgens in zijn totaliteit op een fabriekshal te plaatsen zijn. Hij vertelt: “Zo kwam ik in contact met de organisatie Power2Nijmegen. Ik ontdekte steeds meer over energiebesparing en de vele mogelijkheden die er op dat gebied zijn.”

Compleet concept

En die mogelijkheden gaan veel verder dan alleen de welbekende zonnepanelen. Van koeltechniek tot warmtepompen, van ledverlichting tot zonneboilers: PLM Energy heeft er verstand van. Het bedrijf kan adviseren, leveren én monteren. Joop: “Ik wil een compleet concept bieden met een goed product. Daarom werk ik met vaste, professionele partijen. Het draait allemaal om ontzorgen. De klant geeft mij zijn jaarstukken en ik bereken welke besparing er mogelijk is.”

Vaste kern

In een sterk concurrerende branche is het belangrijk dat je je onderscheidt. Tenslotte wordt bijna iedereen regelmatig telefonisch ‘lastiggevallen’ door telemarketeers die claimen dat ze een besparing kunnen realiseren. Joop heeft zijn sporen verdiend in de technische industrie en heeft inmiddels al vijf jaar ervaring met schone energie. “Wij werken op basis van vertrouwen. In onze medewerkers, leveranciers en klanten. Ik werk met een vaste kern van vijf medewerkers en huur alleen mensen in voor de echt grote projecten. Zo houd je de kwaliteit in stand.”

Terugverdienen

PLM Energy werkte altijd veel voor ondernemers en sportverenigingen, maar krijgt ook steeds meer op-drachten van woningcorporaties, gemeenten en particulieren. Mooie voorbeelden zijn projecten in Hatert met 342 woningen en in Wijchen met 100 woningen. Ook het DSB-gebouw en sporthal De Horstacker komen nog aan de beurt. Joop merkt dat men soms nog huiverig is om energiebesparende maatregelen te nemen. “Toch is het goed om erin te investeren, want je verdient het op termijn ruimschoots terug. De zon is voor niks, dus maak er gebruik van. Bovendien doe je zo ook iets goeds voor de wereld en laat je iets moois achter voor komende generaties.”

Particuliere markt

Niet alleen ondernemers en instanties kunnen bij PLM Energy terecht, ook particulieren. Joop komt bij hen thuis de situatie bekijken: “Ik ga na waar de klant panelen wil, of dat een geschikte plek is en of er dan ook voldoende panelen geplaatst kunnen worden. We leveren particulieren exact dezelfde service als bedrijven. Het enige verschil zit hem in de aantallen. Bij bedrijven is dat vanzelfsprekend een veel groter aantal dan bij particulieren. Bij particulieren gaat het om het verbruik per kWh en dan wordt er gekeken of er voldoende zonnepanelen op het dak passen.”

Meer weten? www.plm-energy.nl