Het is nog geen half negen en Mooi Wark zet de tent van het Mega Piraten Festijn in Nijmegen al op de kop. Boerenrock in de stad, het lijkt een beetje uit zijn context gerukt, maar dat is het niet. Muziek is muziek. Zanger/gitarist Bert Koops beaamt dat ook na afloop. “We treden overal op en overal is het feest. Tuurlijk, op het Mega Piraten Festijn in Borger in Drenthe gaat het er iets heftiger aan toe, dat is logisch, maar ook hier was het raak. Ondanks dat het natuurlijk nog vrij vroeg was.”

Het Mega Piraten Festijn staat normaal gesproken in kleinere kernen op het platteland. In die zin is de editie in Nijmegen een buitenbeentje. De beleving is ook wat anders, stelt presentator Willie Oosterhuis. “Als we in een dorp staan, is het vaak een feest van het dorp. Daar is er meer binding, kent iedereen iedereen. Hier bestaat het publiek meer uit individuen. Hier komen ze omdat ze fan zijn van bepaalde artiesten.” Hij begint te grijnzen. “Als we in Borger zijn, hebben ze ons eigenlijk helemaal niet meer odig voor het feestje… Maar dat maakt het feest hier niet minder uitbundig. Integendeel.” Willie snelt dan weg, want hij moet Henk Dissel afkondigen. En zet ‘In de blote kont’ van Mooi Wark in, waarna duizenden kelen aanhaken. De D!kdakkers betreden vervolgens het podium. Het publiek vooraan zwaait met gele vlaggetjes. “Je ziet het”, stelt Willie als hij weer terug is gekeerd naar de coulissen, “ook hier gaat het dak eraf.” Willie, als sinds jaar en dag de presentator van het Mega Piraten Festijn, stelt dat die wat andere publieksinsteek niet zorgt voor een andere presentatiestijl. “Nee, het enige wat je kunt doen om daar op in te springen, is zorgen dat je de grote namen goed over de avond verspreidt. Zo blijft iedereen bij de les.”

Nuilen

Backstage zit Joey Knipping te lachen. Die lach zal de rest van de avond waarschijnlijk ook niet meer van zijn gezicht verdwijnen. Het stormachtige onthaal, toen hij samen met zijn broer Jean, in zijn ‘eigen’ Nijmegen, het podium betrad, maakte diepe indruk op hem. “Wat een gekkenhuis! Zo’n Mega Piraten Festijn, het blijft spannend. Daar ben ik in mijn hoofd weken mee bezig geweest. Kijk, als je deel uitmaakt van de vaste line-up en overal mee naartoe gaat, zul je er wat gemakkelijker in staan. Maar wij zijn er niet altijd bij en komen hier vandaan. Het was echt kicken. Een week of drie, vier geleden vroeg ik mijn broer al: ‘Wat zullen we aantrekken?’ We doen vaak een T-shirtje met een slogan aan. We hebben gekozen voor ‘Nijmegenaren Nuilen’. Onze vader Jean is nogal actief op Facebook. Geeft zijn mening over de politiek en NEC. Hij wordt ook wel de Oppernuiler genoemd. Vandaar dus.” Voor Joey en zijn broer blijft zingen een hobby. “We hebben samen een schildersbedrijf. Van de steiger naar het podium ja.” Hij begint te lachen. “We werken samen, we zingen samen, we hebben alleen niet dezelfde vrouw.”

Kachels

Ook organisator Eddie Mensink ziet dat het goed is. “6.500 man in de tent. We zijn tevreden. Volgend jaar staan we hier absoluut weer. Dit is ook zo’n fantastisch terrein. Het is plug and play. Alles is vlak, er is stroom, water, een goede afvoer. Het Goffertpark is een droom voor organisatoren. Alle grote namen hebben hier gestaan. En wij staan er tussen. Dat is een lekker gevoel, kan ik je vertellen.”

Het enige dat niet echt lekker is, is het weer. Het is die zaterdagavond erg koud. Eddie was erop voorbereid. Festivalmedewerker Eef Stel, in het dagelijks leven eigenaar van een kwekerij, fungeert ook als MPF-weerman. Hij bedient zich van de moderne technieken, maar ook van ouderwetse boerenwijsheden. En hij zit er niet vaak naast. “Toen we hier vorige week zaterdagmiddag begonnen, was het nog mooi weer. Dat hebben we ook tot gisteren gehad. Maar vandaag was er sneeuw. Maar Eef had dat drie weken geleden al voorspeld, echt waar. Daar houd je dan ook rekening mee. We hebben maandag al grote kachels voor de tent laten aanrukken. Toen was het nog prachtig weer.” En Eef zelf? Die durft de uitdaging wel aan. “De komende veertien dagen krijgen we mooi weer. Het wordt een mooie Pasen. Een graadje of twintig…”

Visitekaartje

Leo Lukassen, oprichter van Lukassen Produkties uit Nijmegen, een van de partijen binnen de organisatie van het Mega Piraten Festijn, kijkt tevreden om zich heen. “Ik ken de helft van de mensen in de tent. We organiseren dit feest hier omdat we ook graag in onze stad staan. Nee, dat voelt niet als een extra druk. Ik ben van de oude stempel. Elk optreden, waar dan ook, is voor ons een visitekaartje. Ik heb ook horecamensen uit het hele land uitgenodigd. Vaste klanten, met sommigen doe ik al dertig, veertig jaar lang zaken. Mooi om te laten zien, wat we hier doen.”

In de tent zit de sfeer er ondertussen goed in. Helemaal als Frans Bauer het podium betreedt. Als Willie hem aankondigt, klinkt er een stormachtig gejuich. Als hij ‘Mijn hart gaat zo tekeer’ inzet, zien we overal lachende gezichten. En al snel ontstaan de eerste polonaises. Terwijl de schrijver dezes aantekeningen maakt, beginnen enkele vrolijke bezoekers zich met hem te bemoeien. “Twee friet speciaal en een frikandel mayo”, bestelt een van hen. Het is een clubje vage vrienden en kennissen uit Brabant. “We komen hier voor de sfeer en de gezelligheid”, stelt Gera, een van hen. “Twee jaar geleden was het Mega Piraten Festijn nog in Tilburg, maar daar staan ze dit jaar niet. Dat vinden we jammer. Schrijf maar op dat ze wel terug mogen komen. We hebben nu maar een feest dichtbij gezocht. Het moet wel een beetje bereisbaar zijn. We zijn ook wel eens in Borger geweest, ook heel leuk, maar wel wat ver.” Een van haar kompanen komt ondertussen de trap van de tribune op met een paar biertjes. “Hij is alcoholist”, grapt een van de mannen uit Gera’s groep. Iedereen lacht. Ondertussen informeert een ander of de snackbestelling al geregeld is. En Frans Bauer zet ondertussen de hele tent op de kop. Nog meer polonaises, nog meer vrolijkheid. Een nieuw liedje en duizenden handen schieten omhoog. Het is feest. Zoals het dat op elk Mega Piraten Festijn is.

Voor foto’s ga naar www.megapiratenfestijn.nl