Een appje voor een belangrijke presentatie of een bedankje wanneer je partner een kopje koffie voor je neerzet. Het zijn enkele manieren om de band met je geliefde te versterken. Iedereen wil gezien, gehoord en gewaardeerd worden. Iedereen wil zich verbonden voelen

De basis van een goede relatie is dat jullie elkaar waarderen om wie jullie zijn en niet alleen om wat jullie doen. Na korte of langere tijd kan het gebeuren dat je niet meer de veiligheid voelt om je gevoelens uit te spreken naar de ander. Als je te lang blijft rondlopen in deze situatie, kun je zelfs lichamelijk en/of psychische klachten krijgen! Het is dus belangrijk om je relatieproblemen niet te lang te laten duren. Helaas rust er vaak nog een taboe op relatietherapie. Men denkt vaak dat het allemaal vanzelf moet gaan, en zo niet dan wordt er vaak aan scheiden gedacht. Dat is heel jammer want er bestaat een bijzonder mooie, wetenschappelijk bewezen en effectieve methode, Emotionally Focused Therapy oftewel EFT, die heel vaak de verbinding en betrokkenheid tussen partners weer in korte tijd kan herstellen. De methode is ontwikkeld door de Canadese relatietherapeute Sue Johnson.

Elk verwijt is in feite een protest tegen het verlies van de band met je partner, zegt Sue Johnson. De meeste ruzies in relaties zijn volgens haar terug te voeren op die ene vraag: ben je er nog wel voor me? Door op die vraag te focussen, komen stellen al snel weer tot elkaar. Net zoals baby’s aangeboren behoefte hebben aan een veilige band met hun ouders, zo hebben ook volwassenen een ingebakken behoefte aan veiligheid en geborgenheid in hun liefdesrelatie. Dat is de gedachte die aan EFT ten grondslag ligt. We willen namelijk zeker weten dat we op de ander kunnen bouwen. De EFT methode richt zich dan ook op de emoties en laat kibbelende stellen daarop focussen in plaats van op de details van de ruzie. Partners leren hun onderliggende gevoelens uitspreken.

Iemand die haar partner verwijt dat hij steeds te laat komt, wil eigenlijk zeggen: vind je me nog wel belangrijk? Als stellen die ruis eenmaal uit hun communicatie gefilterd hebben, kunnen ze erkennen dat ze behoefte hebben aan emotionele verbondenheid en openstaan voor elkaars behoefte aan verbinding. En dat zijn de voorwaarden voor een hechte, gelukkige relatie.

Als psycholoog en relatietherapeut werkt drs. Margriet Kicken veel met de EFT methode en de resultaten zijn vaak verbluffend, zoals een stel zei: “We hadden de scheidingspapieren al klaar liggen, maar na slechts 5 sessies bij Margriet hebben we ze verscheurd en we zijn nog steeds gelukkig met elkaar.”

Drs. Margriet KickenRelatietherapeut en Psycholoog Oranjesingel 28, Nijmegen
06 365 856 98 www.psychologen-praktijkkicken.nl