De naam van het programma ‘Rookvrij en Fitter’ is tegelijk het doel. Juist de combinatie is belangrijk. De specialisten van Rookvrij en Fitter werken samen met het CWZ en onderwijsinstellingen om het écht succesvol te maken. Ik spreek Bram Lichtenberg en Dineke Veeneman over het interventieprogramma, dat door alle zorgverzekeraars 100% vergoed wordt, zo nodig inclusief nicotine-vervangers. Je betaalt geen eigen risico en ontvangt dus geen rekeningen.

Je bent er vast binnen geweest, of langs gekomen: het pand van SportQube in Nijmegen. Het werd in 2019 genomineerd voor de Publieksprijs Nijmeegse Architectuur. Hout en glas voeren de boventoon. Gymnastiek- en Turnvereniging De Hazenkamp en Stichting Top Judo Nijmegen (STJN) trainen hier. Beide verenigingen behoren tot de top van Nederland.

Medische vleugel

Naast grote sportzalen, is er een medische vleugel met eigen faciliteiten. Hier zijn het CWZ, fysiotherapeuten, diëtisten, sportpsychologen en buurt-sportcoaches gevestigd. In samenwerking met deze partijen heeft Rookvrij en Fitter het stop-programma ontwikkeld. Bram vertelt: “Door samen te werken, vullen we elkaar aan.” Hij is mede-ontwikkelaar en Operationeel Manager van het programma ‘Rookvrij en Fitter’ en judocoach bij STJN. Dineke Veeneman is sportarts in opleiding bij CWZ Sportgeneeskunde. “We houden ons onder andere bezig met vitaliteit. Daar horen sport en beweging bij, maar ook goede voeding en mentale gezondheid. Én stoppen met roken.”

Goedgekeurd programma

Bram: “Met verschillende partijen ontwikkelden we een innovatief stoppen met roken-programma. Het Trimbos-instituut keurde het goed. Het programma is op steeds meer plaatsen in Nederland te volgen.” Dineke vertelt: “Bij de intake brengen we je gezondheid in kaart. Vooraf kunnen we een sportmedisch onderzoek uitvoeren. Na de intake ga je individueel of groepsgewijs aan de slag onder begeleiding van een stoppen met roken-professional. Ongeacht de fitheid kan iedereen deelnemen. Dan houd je het gemakkelijker vol, ook na afronding van het programma.” Bram: “Elke deelnemer krijgt gericht maatadvies en een afrondend gesprek. En daarna ben je nog steeds welkom bij de Fresh Air Walks.”

Begeleiding maakt (hét) verschil

Slechts 5% lukt het om zelfstandig te stoppen met roken. Begeleiding helpt enorm. Bij ‘Rookvrij en Fitter’ gaat die samen met beweging. Je ontvangt een handboek en balletje, dat niet slechts een stressballetje is om in te knijpen. Dineke doet het komende jaar onderzoek naar de effectiviteit van ‘Rookvrij en Fitter’. Ze houdt ons op de hoogte! Wil je graag stoppen, schrijf je dan in via rookvrijenfitter.nl, dan neemt een coach contact met je op.

Rookvrij en Fitter
Rosa de Limastraat 23, Nijmegen
06 – 57 77 00 51 | info@rookvrijenfitter.nl