Astma, COPD, bronchitis, psoriasis of eczeem? Dan is zouttherapie, ook wel halotherapie, wellicht iets voor jou. Het is een medicijn-vrije en 100% natuurlijke behandeling tegen luchtweg- en huid-aandoeningen. In augustus 2017 openden Eva en Eric Schrijver Zoutkamer Elst. Nog geen jaar later werden zij genomineerd voor de titel ‘Starter van het Jaar’, uitgereikt door Rabobank Maas en Waal – Oost Betuwe. Dat maakt de redactie van ‘Hallo! Nijmegen’ nieuwsgierig. We namen een proef op de som.

Zouttherapie verlicht niet alleen bepaalde symptomen, ze versterkt ook het immuunsysteem. Zouttherapie heeft daarmee een preventieve werking, want is je weerstand hoger, dan ben je beter beschermd tegen infecties. De zoutkamers zijn gebouwd van natuurzout uit de Himalaya en bootsen het klimaat na van een zoutmijn of zoutgrot. Tijdens een sessie wordt tot stof gemalen natuurzout de ruimte in geblazen. Dit stof is met het blote oog niet zichtbaar en komt, omdat het zo fijn, is zelfs in de onderste luchtwegen terecht. Eva: “Het zoutstof kun je vergelijken met het zoutstof dat aan zee in de lucht hangt en na een dagje strand op je auto achterblijft. Maar denk vooral aan het verkwikkende gevoel dat je zelf aan zo’n dag overhoudt!”, aldus een enthousiaste Eva. “Precies dát effect heeft de zoutkamer.”

Werking

Het in- en uitademen van het fijne zoutstof prikkelt de luchtwegen en zorgt ervoor dat (vastzittend) slijm gemakkelijker loskomt. Mensen met COPD bijvoorbeeld, zijn gevoelig voor longontsteking. De bacteriën die een longontsteking veroorzaken, gedijen goed op oud slijm. COPD-patiënten kunnen daarom veel baat hebben bij deze therapie. Daarbij werken de luchtwegen beter als het slijm weg is. Dit is de weerstandverhogende kant van de zouttherapie.

Symptoom-bestrijdende natuurmethode

Eva: “Eén keer zoutkamer lost niet al je problemen op. Het is immers een natuurmethode en een dergelijke methode vraagt altijd om herhaling. Ook al kun je er geen ziektes mee genezen, zouttherapie bestrijdt wél een hele reeks aan symptomen.” Ook al is zouttherapie is (nog) niet wetenschappelijk onderbouwd, toch maakt ook de medische wereld gebruik van zout. Twee voorbeelden. Als iemand naar het ziekenhuis moet vanwege benauwdheid, wordt men soms verneveld met een apparaat waar ook zout in zit. En KNO-artsen raden vaak aan te spoelen met zout.

‘Je ademt niet alleen sfeer, je ademt ook gemakkelijker’

Medische achtergrond Eva’s achtergrond ligt in de zorg. Toen een vriendin met COPD de winter van 2017 ongekend goed door was gekomen, zonder de gebruikelijke longontsteking, vroeg Eva of zij wist hoe dat kwam. “Ze vertelde me dat ze een zoutkamer had ontdekt. We zijn een keer samen gegaan en zo is het begonnen, ik was om!” En niet alleen Eva en haar vriendin. Toen Zoutkamer Elst open ging, bleek de behoefte direct heel groot. De nominatie ‘Starter van het Jaar’ ontvang je immers niet zomaar… Ook het innovatieve van de onderneming werd geprezen, want: begin er maar eens aan, het is toch relatief nieuw in ons land…

Duitse expertise

In Duitsland bestaat een langere ervaring met natuurmethoden als zouttherapie dan in Nederland. Dé expert op het gebied van zoutkamers is het Duitse bedrijf KönigsSalz. Dit bedrijf bouwde de zoutkamers in Elst. Eva: “Ze gebruiken alleen de beste producten en technieken om de zoutkamers mee uit te rusten. Verder leveren zij ons diverse natuurzoutproducten, zout met biologische kruiden en zoutlampen.”

‘Het Oordeel’

Binnenkomen bij Zoutkamer Elst is binnenkomen in een gezellige huiskamer. Op maandagmorgen start om 10:00 uur een sessie en al een half uur van tevoren komen de eersten binnen voor een kopje koffie en babbeltje. We schuiven aan met de vraag wat de therapie voor hen doet. Een bezoekster komt letterlijk sinds dag één in Zoutkamer Elst. “Na zeven maanden stopte ik drie maanden en begonnen mijn luchtwegklachten weer op te spelen. Na wederom zeven maanden te zijn gegaan, laste ik opnieuw een stop in. Je raadt het al…” En zo zijn er meer. “Iedereen komt terug”, aldus de zeer tevreden bezoekster. Een dame uit Oosterbeek, zegt dat haar hoesten, dat enkele maanden geleden nog zeer hinderlijk was, nu nagenoeg verdwenen is. We zijn benieuwd!

10:00 uur. Het is zover. Twee bezoekers gaan naar de kleine zoutkamer. Hier wordt het zout eerst opgelost in water en dan als nevel de ruimte ingebracht. Ook is er een speelhoekje voor kinderen. Zouttherapie is geschikt vanaf zes maanden. Een sessie voor kinderen duurt 25 minuten. De overige bezoekers, inclusief wijzelf, gaan naar de grote zoutkamer. Deze heeft zes zitplaatsen en twee zoutbedden. Onze sessie duurt 50 minuten.
Een sessie werkt bovendien erg rustgevend door de unieke combinatie van het inademen van schone lucht, achtergrondmuziek en licht.

Voor ons een goed begin van de werkweek, jammer dat die computer zo aan moet…

Meer weten?
Bezoek Zoutkamer Elst, Dorpsstraat 116 in Elst of kijk op www.zoutkamerelst.nl

Wist je dat?

In de middeleeuwen was zout een betaalmiddel en heette het ‘het Witte Goud’. Zout maakte het mogelijk voedsel voor de winter te conserveren. Ons woord ‘salaris’ is afgeleid van ‘salarium’ en dat betekent ‘zoutrantsoen’. Natuurzout bevat veel mineralen: calcium, magnesium, kalium en ijzer. De mineralen bepalen de kleur van het zout.

Afkomst zout Zoutkamer Elst:
Bruin: Europese Alpen
Blauw-paars: Perzië
Roze: Himalaya
Wit (Halid): Pakistan