Net als een bril, gehoorapparaat en aangepaste schoenen, is het de bedoeling dat een prothese of kunstgebit jouw leven een beetje gemakkelijker maakt. Om overdag een maximaal draagcomfort te hebben, is het van belang dat je je kunstgebit of prothese ’s nachts tijdens het slapen uit doet. De Jong TTP, de oudste tandprothetische praktijk in Nijmegen geeft tips.

Wanneer een kunstgebit of prothese ’s nachts uit is, komen tandvlees en kaak tot rust. Ook het kaakgewricht kan tijdens de slaap ontspannen, wat helpt tegen tandenknarsen of klemmen met de kaak. Daarmee voorkom je ook verdere slijtage aan het kaakgewricht en de prothese.

Hygiëne

Gedurende de dag en avond groeien er bacteriën onder je prothese of kunstgebit. Reinig daarom niet alleen de prothese bij het uitdoen met een cleaner, maar reinig óók tandvlees en kaak met een zachte borstel. Gebruik eventueel wat tandpasta voor een frisse smaak.

Vervolgens leg je je prothese in een bakje of glas met koud water, om indrogen tegen te gaan.

Onderhoud

Vóórdat je ’s ochtends jouw prothese of kunstgebit weer in je mond plaatst, poetst je nogmaals je tandvlees en kaak. De prothese spoel je goed af met koud water.

Soms gaat je prothese ’s ochtends wat moeilijker in je mond. Dat komt, omdat je tandvlees ’s nachts in zijn “originele” stand terugkeert. Het zet als het ware iets uit.

Dit is echter een kwestie van wennen en het geeft minder klachten en irritaties aan mond en kaak. Ook gaat de prothese langer mee: een volledige prothese gaat 5 tot 10 jaar mee, een gedeeltelijke 3 tot 5 jaar.

Heb je vragen? Denk je er aan om een kunstgebit, implantaat, klikgebit of tandprothese te nemen? Laat De Jong Tandprothetische Praktijk uit Nijmegen met je meedenken en maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend intake gesprek. Individualiteit is daarbij ons uitgangspunt. Wij maken de prothese sámen met jou. Maatwerk dus!

Kunstgebit Tandprothese Nijmegen - De Jong TPP