Van Dominique kun je zonder overdrijven zeggen dat hij al zijn hele leven bij N.E.C. rondloopt. Ooit begon hij als achtjarig voetballertje bij de club, doorliep de gehele opleiding en haalde het Eerste Elftal. Tweeëneenhalf jaar zat hij bij de selectie en maakte zijn debuut tegen Vitesse.

Nadat hij een aantal jaren bij FC Oss voetbalde en tegelijk bij N.E.C. amateurtrainer en Hoofd Jeugdopleiding was, is hij sinds anderhalf jaar terug in Nijmegen als Hoofd Jeugdscouting en manager van de Voetbalacademie. Bij de Voetbalacademie worden spelers opgeleid om betaald voetballer te kunnen worden, bij voorkeur bij N.E.C. zelf of Top Oss, waar men mee samenwerkt.

Bovendien is de academie bedoeld om ‘de mens achter de voetballer’ te ontwikkelen. Dominique: “Als je je persoonlijkheid ontwikkelt, zul je als mens stappen kunnen maken en succesvoller zijn in datgene wat je graag wilt bereiken. We leggen veel nadruk op zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en zelfregulatie. Ook buiten een voetbalcarrière heeft iemand daar veel aan!” Deze kernwaarden zorgen ervoor dat N.E.C., ondanks beperkte middelen, erg goed presteert in vergelijking met andere clubs. “Dat vertaalt zich onder andere in veel internationals en jongens die doorstromen naar het Eerste Elftal.”

De Voetbalacademie creëert een veilige omgeving, waar door middel van veldtraining en gesprekken geleerd wordt om met weerstanden om te gaan. ‘Wat betekent voor jou zelfstandigheid op en buiten het veld?’ of ‘Wat betekent lef nemen?’ Soms wordt dat besproken met een jeugdpsycholoog erbij. Als manager van de Voetbalacademie houdt Dominique zich bezig met wedstrijdprogramma’s, vrijwilligers, kleding, vervoer en communicatie. Een belangrijke taak is het werven van partners. Zo werd Patrick van Ballegooij van Ballegooij Glas & Schilderwerken hoofdsponsor van de profopleiding binnen de Voetbalacademie (links op de foto).

Naast zijn functie als manager is hij Hoofd Scouting. Hij is altijd op zoek naar talent. “In een straal van veertig kilometer rondom Nijmegen zijn er ongeveer tweehonderd clubs. Alle wedstrijden van de jeugd tot zestien jaar willen we gezien hebben”. Dat doet hij samen met zo’n veertig vrijwillige scouts. Boven de zestien jaar wordt er ook in het westen van het land gescand op talent. “Als ik destijds als klein jongetje wist wat ik nu weet, had ik het veel beter gedaan!”, grapt Dominique.

In ‘Spiense bij…’ iedere editie een kijkje achter de schermen bij N.E.C.