Een standaard werkweek heeft Wilco van Schaik niet. Ook al werkt hij altijd naar een wedstrijd toe en heeft hij enkele vaste management meetings, zijn functie heeft zó veel facetten, dat iedere week er anders uitziet.

“De ene keer ben ik op commercieel gebied bezig, dan weer op het media- en marketingvlak en soms ben ik op technisch gebied een klankbord. Soms zit ik met supporters in overleg, dan weer met mensen van veiligheid, politie en overheid”, aldus Wilco. “Maar altijd probeer ik heel nauw betrokken te zijn bij onze klanten, zowel supporters als business leden.” Het vak zit vol verrassingen. Daarom kijkt hij eigenlijk nergens meer van op en heeft hij alles al wel meegemaakt. Wilco: “Het is bovendien een vak dat met geen ander vak te vergelijken is, en af en toe een krankzinnige wereld waarvan de dynamiek niet goed aan een buitenstaander is uit te leggen, maar dat heeft juist ook een enorme aantrekkingskracht op mij. Het is een ‘fatal attraction’.”

Niet alleen zijn functie is divers, ook de supportersgroep. Het is een dwarsdoorsnede van de Nijmeegse bevolking. Wilco: “Ik kom graag bij supporters thuis, ook bij de ‘harde kern’. Soms kom ik bij iemand en die heeft geen werk en financiële problemen… er staan drie foto’s van zijn kinderen die hij niet meer ziet sinds zijn scheiding… én er staat een foto van N.E.C.. Die man heeft maar één ding in zijn leven en dat is N.E.C., bijna óók zijn kind. Als je met mensen in gesprek gaat, besef je waar sommige dingen vandaan komen. Een oordeel is snel geveld, maar voor mij zijn dát de indrukwekkende momenten. Dat heb ik ook als we meedoen met de Dag van de Mantelzorg. Dan neemt de hele selectie Nijmeegse mantelzorgers mee op ‘Verwendag’.”
Het heeft niet altijd met voetbal te maken, maar Wilco ziet het als de mooie kanten van zijn vak. Dat blijft voor hem niet bij een thuiswedstrijd waarin N.E.C. met 3-0 vóór staat, maar het sociale gebeuren eromheen is minstens zo belangrijk.

Dat zie je ook terug in N.E.C. zelf. Wilco: “N.E.C. is eigenlijk een sociaal fenomeen, het is een beweging. Iedereen komt bij ons. De miljonair, de minima, gezinnen, alleenstaanden, ouderen, jongeren, man en vrouw. Het is mijn rol om ze te verbinden. We staan middenin de maatschappij. Het omgaan met mensen, ze een mooie tijd bezorgen, daar gaat het mij om. Ik vind het prachtig om op al die terreinen actief te zijn, ik wil de stad wat teruggeven.”

In ‘Spiense bij…’ iedere editie een kijkje achter de schermen bij N.E.C.