Eén van Nijmegens meest geliefde iconen bestaat 750 jaar. Vanaf 7 september dit jaar tot en met 7 september 2023 wordt het jubileum van de St. Stevenskerk gevierd. Waarom een heel jaar lang? Omdat er lichte twijfel bestaat of de wijdingsdatum 7 september 1272 was, of dat die in 1273 moet zijn geweest. Paul Schreurs, Coördinator communicatie, donateurscontacten & verhuur bij Stichting Stevenskerk, vertelt terwijl we een tentoonstelling bewonderen die momenteel op het koor in de kerk te zien is.

De minitentoonstelling dient als voorproefje op het jubileumjaar. De expositie laat op 23 panelen die aan weerszijden bedrukt zijn, historische én hedendaagse foto’s van de St. Stevenskerk zien. Onder de historische foto’s bevinden zich enkele pareltjes uit de begintijd van de fotografie. Je kunt nog de hele maand september en oktober een kijkje komen nemen.

Stevensbiertje

Ook kun je nu al het speciaal voor deze gelegenheid gebrouwen Stevensbiertje proeven: de Albertus Magnus Cuvée, geïnspireerd op het paasbier Rafaël en de gerstewijn Nieuw Ligt van Brouwerij De Hemel. Paul: “We hebben er gist en suiker aan toegevoegd, waardoor het nog verder na kon gisten in het jaar dat het rust. Toen het bier afgevuld werd, was het alcoholpercentage achtenhalf, maar het zou nu goed negen kunnen zijn.

Unieke viering, ook via livestream

Op 7 september wordt natuurlijk de wijdingsdag gevierd. Paul: “Dat wordt een bijzondere viering waarbij vanwege de verbouwing maximaal 250 mensen aanwezig kunnen zijn. Maar als Hart voor de Stad willen we wel iedereen mee laten genieten. Daarom komt er een livestream van de viering. Je kunt die ook later terugkijken en er komt nog een aftermovie.” Heleen Wijgers, Directeur Stichting Stevenskerk, vervolgt: “Het doel van de viering is stil te staan bij de 7e september toen Albertus Magnus te voet vanuit Keulen naar Nijmegen kwam om de kerk te wijden aan Maria en Stefanus. We gaan in op thema’s die toen én nu spelen, denk aan polarisatie. Ook is er ruimte voor muziek. Na afl oop is er een gemeenschappelijke maaltijd.”

Jublieumconcert: Path of Miracles

Omdat de Stevenskerk van oorsprong een pelgrimskerk is, wordt er op 11 september een bijzonder werk uitgevoerd: Path of Miracles van de Engelse componist Joby Talbot. Het zeventienstemmig koorwerk gaat over de ervaringen die pelgrims naar Santiago de Compostella ondergaan op hun reis. Het geklaag over de eentonige weg, brandende zon en vervelende medepelgrims, het wordt allemaal uitgedrukt in dit stuk. Dan komt Santiago in zicht! Na een uitbundig feest volgt rust en het besef dat het bereiken van Santiago een wonder is. Het concert wordt uitgevoerd door het Luna Kamerkoor onder leiding van dirigent Wolfgang Lange. Extra bijzonder: tussen 28 augustus en 6 september zal een groepje pelgrims de reis die Albertus afl egde, zelf lopen.

Voorjaarsprogramma

In het voorjaar van 2023 start een feestelijk programma. Daarvan mogen we de inhoud nog niet verklappen, dus nog even geduld… “Eerst de renovatie van de Stevenskerk afronden”, aldus Paul. “Dat de renovatie uitgerekend nu plaatsvindt, is ergens wel symbolisch voor de kerk. In haar 750-jarige geschiedenis is de kerk talloze keren gerenoveerd, uitgebreid en verbouwd.”

Spectaculair

Momenteel is Fase West aangebroken: de houten wanden die er sinds de Tweede Wereldoorlog inzitten, worden uit de kapellen gehaald en vervangen door glas. Op die manier is de oude ruimtewerking weer terug wat resulteert in een spectaculaire lichtinval. Ons advies: kom geregeld een kijkje nemen! Liever een visuele tour door de St. Stevenskerk? Dat kan via: https://letszoip.com/stevenskerk.

Volg de livestream via: https://vimeo.com/event/2356527  en via https://vimeo.com/showcase/ stevenskerk kan de opname teruggekeken worden ná de livestream.