Bij een overlijden komt in korte tijd veel kijken. Denk aan de locatie, muziek en invulling van een afscheid. De herinneringen daaraan zijn blijvend. Voor, tijdens en na een afscheid is daarom bij Rouwcentrum & Crematorium Jonkerbos bijna alles mogelijk om op persoonlijke wijze invulling te geven aan waardig afscheid. “Onze medewerkers denken altijd graag mee en nemen zoveel mogelijk zorgen uit handen”, aldus teamleider Rob Beursken.

Dat ontzorgen begint al op de website. “Die is onlangs geheel vernieuwd en we nemen de bezoeker mee in de stappen rondom een afscheid. Een eigen online omgeving, waarin je bijvoorbeeld een online herinnering kunt maken, een indicatie van kosten kunt berekenen en persoonlijke wensen kunt vastleggen, biedt daar hulp bij.”

Een afscheid in stappen

Afscheid nemen is méér dan een afscheid op een specifiek moment. Afscheid nemen doe je in stappen. Zo is er de tijd (vlak) vóór het afscheid, de dag van het afscheid en de tijd ná het afscheid. De medewerkers van Rouwcentrum & Crematorium Jonkerbos staan bij en adviseren in elke fase.

Na een overlijden breekt een vaak emotionele periode aan waarin in een kort tijdsbestek veel geregeld moet worden. Rob: “Als het verdriet nog rauw is en je als nabestaande op zoek bent naar een uitvaartverzorger, bijvoorbeeld in de plaats waar de overledene woonde, dan biedt onze website uitkomst. Hier is een overzicht van uitvaartverzorgers in de regio te vinden, waarin eenvoudig gezocht kan worden.”

In de dagen voor de plechtigheid kunnen familie en vrienden in de huiselijke afscheidskamer van Jonkerbos afscheid nemen hoe en wanneer zij willen. “De herinneringen aan een afscheid zijn blijvend. Daarom doen wij er alles aan om te zorgen dat die herinneringen waardig zijn en nabestaanden er met een goed gevoel op kunnen terugkijken. Zo zijn er verschillende sfeervolle ruimtes voor elk gezelschap om een plechtigheid helemaal naar wens in te vullen is met bijvoorbeeld livemuziek, bepaalde rituelen of audiovisuele presentaties. Ook voor de condoleance na afloop van de plechtigheid zijn er talloze mogelijkheden. Als team van Jonkerbos gaan wij graag met onze gasten in gesprek, zodat we zo goed mogelijk op hun wensen kunnen spelen.”

Persoonlijke wensen vastleggen

Voor nabestaanden is het fijn als ze op de hoogte zijn van de wensen van hun overleden dierbare. Op de website van Rouwcentrum & Crematorium Jonkerbos kunnen persoonlijke voorkeuren online vastgelegd worden in een uitgebreide wensenlijst. “Dat kan eenvoudig en op een overzichtelijke manier. De wensen kunnen vervolgens eventueel worden gedeeld met dierbaren, zodat zij op de hoogte zijn. Ook is er op de website een mogelijkheid om een indicatie van kosten te berekenen.”

Vormen van herinnering

“Na de crematie bewaren we de as van een dierbare 30 dagen”, vertelt Rob. “Dat is wettelijk zo bepaald. Na die periode kunnen nabestaanden een laatste bestemming aan de as geven. Er zijn veel mogelijkheden. De as kan bijvoorbeeld bijgezet worden, worden uitgestrooid en meegenomen worden naar huis.”

Jonkerbos wil iedereen een eigen mogelijkheid bieden om een dierbare blijvend te herinneren. Dat kan natuurlijk in het park van Jonkerbos, bijvoorbeeld in een van de verschillende columbaria met elk een eigen sfeer, maar ook in de schitterende urnentuin met onverharde paden die langs weelderige beplanting slingeren. Hier kunnen urnenmonumenten worden geplaatst.

Het verstrooien van de as kan op ons uitgestrekte strooiveld in het gedenkpark, maar ook op een andere plek. Als nabestaanden na het verstrooien van de as behoefte hebben aan een tastbare herinnering, dan kan dat in de vorm van een gedenkplaatje in het park.

Gedenkboetiek

In de online Gedenkboetiek kan iedereen inspiratie opdoen met talloze urnen, sieraden, glasobjecten voor thuis en kunstwerken voor in het gedenkpark. “Voor vragen over de mogelijkheden, of als nabestaanden de objecten in het echt willen zien en voelen dan is iedereen natuurlijk altijd welkom om langs te komen. Ons team van Advies & Zorg staat klaar.”

Online blijvende herinnering

Jonkerbos biedt de mogelijkheid om een blijvende online herinnering te maken. In de eigen omgeving van de website gaat dat eenvoudig. “De online herinnering kan vervolgens op ieder gewenst moment worden gepubliceerd waarna deze zichtbaar is voor alleen degenen met wie de unieke link gedeeld is. Vandaag de dag bewaren we heel veel waardevolle herinneringen online, denk maar aan foto’s en video’s.”

“Voor vragen, het opdoen van inspiratie of bijvoorbeeld een rondleiding is iedereen altijd van harte welkom”, benadrukt Rob. “Persoonlijk contact vinden wij erg belangrijk. Blijf zéker niet met vragen zitten, want we staan altijd klaar. Daar zíjn we voor!”

Rouwcentrum & Crematorium Jonkerbos
Weg door Jonkerbos 51 Nijmegen
024 – 356 56 45  |  info@jonkerbos.nl