Corona maakt veel slachtoffers als het de gezondheid betreft; de economische crisis waarmee de pandemie gepaard gaat, maakt veel slachtoffers op financieel gebied. Toch lijkt de huizenmarkt te floreren als nooit tevoren. “Ikzelf ervaar dit als een hectische periode”, aldus Leonie Rutgers, aan- en verkoopmakelaar bij Strijbosch Thunnissen. “Overal gaat de noodrem erop, maar onze branche lijkt juist in de hoogste versnelling te staan.”

Zodra een woning wordt aangeboden, stromen de verzoeken voor een bezichtiging binnen. “Ik moet er nu bijvoorbeeld veertig inplannen, terwijl de woning pas drie dagen te koop staat.” De vraag is nog altijd groter dan het aanbod en ook de lage rentestand speelt mee. Toch is het krijgen van een hypotheek momenteel geen uitgemaakte zaak. Leonie: “Waar voorheen alleen gekeken werd naar de hoogte van je vaste inkomen, vragen banken nu bijvoorbeeld binnen welke branche je werkzaam bent.”

Voor starters zonder eigen vermogen is het bijzonder lastig, want zie er maar eens tussen te komen als er volop tegen elkaar opgeboden wordt. En juist dán is het goed een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Die heeft meer ingangen tot bezichtigingen dan jijzelf en die kijkt bovendien met een zakelijker bril naar een woning, waar jij als nieuweling op de markt misschien alleen met een roze bril naar kan kijken. Jij ziet wellicht alleen die prachtige eikenhoutenvloer en nieuwe keuken, maar een aankoopmakelaar kijkt naar ieder detail, de staat van onderhoud en een reële marktwaarde. Uiteraard betaal je voor die diensten, maar dit verdient zich dubbel en dwars terug!

Stmakelaars