Lokale ondernemers hebben het bijzonder zwaar tijdens deze coronacrisis. Denk dan niet alleen aan restaurants en horeca, maar ook aan lokale producenten, boeren en winkeliers. Zij kunnen hun producten op dit moment niet of nauwelijks kwijt. Gelukkig worden er steeds meer mooie initiatieven in het leven geroepen om hen te steunen, zoals bijvoorbeeld Support Your Locals. Met dit landelijke initiatief wil men lokale producenten en winkeliers met elkaar verbinden. Via de hashtag #supportyourlocals worden verspakketten & maaltijdboxen samengesteld met streekproducten van lokale ondernemers. Als je op dit moment veel tijd hebt kun je ondernemers in de buurt vragen of je iets voor ze kan betekenen. Jouw oprechte aandacht zorgt ervoor dat zij positief gestemd blijven en creatieve manieren vinden om er doorheen te komen.

Strik Patisserie: Eigentijdse ingrediënten en decoraties met een Strik-signatuur.

Strik Patisserie heeft met Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw specialiteiten die inmiddels een traditie zijn. “Ze horen bij deze feestdagen, maar ook bij Strik”, aldus eigenaar Maurits van Geenen. Denk dan aan kerststollen, amandeltulbanden, amandelpétit fours gemaakt van marsepein en op een roomchocolade bodem gespoten, maar ook aan de lichtere desserttaartjes, waar de patisserie zich in heeft gespecialiseerd.

Ieder jaar hebben we weer een aantal vaste toppers, maar ook desserttaartjes die inhaken op trends. We maken deze combinatie, om zowel de consument als de trouwe Strikklant te blijven verrassen met iets nieuws”, vertelt Maurits.

LUCHTIGE VARIANTEN

Dit jaar heeft Strik een red velvet taartje. “Red velvet is overgewaaid uit Engelstalige landen. Onze variant is kleiner en luchtiger dan het oorspronkelijk vrij machtige taartje. We gebruiken een roze-paarse Monchou-achtige vulling en decoreren met roze macarons en roze-rode chocolade. We werken met eigentijdse ingrediënten en decoraties en proberen ook altijd een typische Strik-signatuur aan onze creaties te geven.”

SPECIAAL KOOKPROCES

Een andere trendy smaak is cheesecake. Strik heeft een gebakken variant met een topping van een roodfruitcrémeux. “Crémeux is een krachtige fruitvulling die niet gebonden is met gelatine, maar met een beetje eidooier tijdens een speciaal kookproces”, legt Maurtis uit. “Daarmee krijg je een romige, frisse fruitsmaak.” Striks cheesecake springt er hierdoor echt uit qua smaak en uiterlijk.

ALTIJD VERSE PRODUCTEN

“Onze producten zijn altijd vers, dus niet lang houdbaar. Om de coronadrukte te spreiden, bieden we nu ook producten die al twee dagen vóór Kerstmis in huis te halen zijn.” In 2019 startte de patisserie ijssalons aan de Heyendaalseweg en Waalkade. Daar kies je nu uit drie verrassende soorten ijstaart en acht mooie smaken schepijs.

Strik heeft tevens lactose- en glutenvrije producten en ontwikkelt momenteel een vegan kersttaartje.

Meer weten? Kijk op Strik Patisserie.

Bastion Wine & Spirits: Expertise met bourgondische gezelligheid

Het in 1984 opgerichte familiebedrijf Bastion Wine & Spirits wordt sinds 2016 gerund door Maarten Nas en Floor Nas-Migo. Het pand is verrassend groot en een fotowand zorgt ervoor dat je het gevoel krijgt je in een gigantische wijnkelder te bevinden. Door de geboden service, diepgaande kennis en het gedegen advies ontdek je hier vast en zeker je favoriete wijn!

“Je hoeft geen wijnkenner te zijn om lekkere wijnen te ontdekken”, aldus Floor. “Of iemand voor één fles wijn komt, of voor tien dozen, we vinden het erg leuk om goed advies te geven.” Maarten haakt in: “En is een wijn toch niet je smaak, kom dan vooral terug, we zoeken graag iets anders uit om te proberen. Al na een of twee bezoekjes kan ik je smaak redelijk goed inschatten.” Daarmee is niets teveel gezegd, want de meeste mensen die hier eenmaal zijn geweest, worden doorgaans vaste klant. Ondernemers keren ook steevast terug voor relatiegeschenken.

UITGEBREIDE SELECTIE & GEDEGEN ADVIES

Wil je advies over welke wijnen bij heel specifieke gerechten passen, zoals bij de verschillende gangen van je kerstdiner? Bij Bastion Wines & Spirits vind je circa 900 verschillende wijnen op meer dan 150 m2 , waar Floor en Maarten feilloos de juiste flessen weten te vinden. Grappa, cognac, armagnac, whisky’s, port… you name it en de keuze is overvloedig. Floor: “Ook goed je te realiseren: een speciaalzaak is niet per definitie duur. Ook qua prijs is ons aanbod zeer breed.”

NIEUWS & AANBIEDINGEN

Bastion Wines & Spirits is ruim van opzet, maar winkel je liever online? Dat kan eenvoudig via hun webshop Abelswijnen.nl. Door heel Nederland wordt er bezorgd. Al vanaf €50,- is bezorging zelfs gratis! Houd de website, nieuwsbrief en social mediakanalen in de gaten voor mooie aanbiedingen!

Meer weten? Kijk op Bastion Malden.

Moenen Delicatessen: ‘Haal de gezelligheid en exclusiviteit in huis’

Momenteel weten veel ondernemers Moenen Delicatessen te vinden voor kerstpakketten en relatiegeschenken. Dat maakt deze periode extra druk voor eigenaar Ted Arnts en zijn team, want het is een komen en gaan in de winkel. Klanten waarderen de bijzondere kazen, knapperige noten, heerlijke olijven en altijd verse olie. Je kent Ted misschien al van zijn koffie- en theespeciaalzaak Coffeeted?

Afgelopen februari proefden mijn vriendin Claudia en ik ontelbare kazen, olijfoliën en noten”, aldus Ted. “Een maand later was de winkel een feit, maar was daar ook corona. Toch ging het goed.” Zwager Nils en schoonzus Sandra bemannen de delicatessenwinkel en veel Nijmegenaren sloten de Amsterdammers al in hun hart. Ze krijgen geen genoeg van hun anekdotes én het proeven van kaas. Ik proef 24 maanden gerijpte Noviomagus. Nils: “Goede kaas is als een man: hoe ouder, hoe beter.” Sandra houdt haar gezicht moeilijk in de plooi, waardoor ik twijfel aan de juistheid van de uitspraak, hoe overtuigend ook gebracht.

VERSE PRODUCTEN

Ted: “Een van onze leveranciers is een Nederlands familiebedrijf. Hun kazen springen er echt uit. We hebben bijpassende wijnen. Ook over onze noten krijgen we complimenten, die twee keer per week worden gebrand en geleverd.” verser kan haast niet. Net als de olijven. Er zijn geen voorraden, alles gaat op.

MEDICINALE OLIJFOLIE

Ted: “We importeren de beste Griekse olijfolie. Die zit tegen het medicinale aan door een exceptioneel hoog percentage polyfenol, de meest overvloedige antioxidant in ons voedsel.” Denk je: ‘aan die olie hangt vast ook een exceptioneel hoog prijskaartje’, dan heb je het mis!

HARTELIJKHEID

In de etalage prijkt een gigantisch beeld van een duivel, een verwijzing naar Moenen. “Een meisje zei eens het zo’n schattig muisje te vinden, zo tussen alle kaas”, grapt Nils. Haal de gezelligheid en exclusiviteit snel in huis!

Meer weten? Kijk op Moenen Delicatessen.

Poelier en traiteur De Wildcentrale: Voor ieder wat wils

Ik gok erop dat het direct na lunchtijd rustig is bij Poelier en traiteur De Wildcentrale. Ik heb het mis. In de prachtig gedecoreerde zaak ruikt het verrukkelijk. Buiten eigenlijk al, want bij de ingang draaien kippen aan een gril. De ene na de andere klant stapt bij Rogier Wouters naar binnen. Hij is de derde generatie in het familiebedrijf, zoon Jordy de vierde.

We bestaan sinds 1922, dus over twee jaar komen we misschien wel in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding”, vertelt Rogier trots. Lachend voegt hij eraan toe: “Voor zover ik weet, heb ik geen strafblad, dus dat is in ieder geval geen probleem.” Rogier is opgegroeid in de winkel. “Veel klanten ken ik al van jongs af aan. En zij mij.”

LEVENDIGHEID

Wat opvalt, is dat de klanten die bij De Wildcentrale komen, een dwarsdoorsnede van de bevolking zijn. Een jongen van een jaar of 17 koopt een gegrilde kippenbout: “Ik kan hier nooit voorbij lopen zonder iets te kopen!” Er stapt een meneer op leeftijd binnen voor huisgemaakte, ingevroren stoofschotels en verse reeragout. Weer wat later vraagt iemand om advies voor de bereiding van hertenbiefstuk. Het is er erg levendig en gezellig, want er is tijd voor een praatje en een grapje.

NIEUWE WEBSITE/SHOP GELANCEERD

De Wildcentrale speelt nu volop in op Kerst met een zeer uitgebreid assortiment. “We hebben echt voor ieder wat wils: van een lekker stukje kip of rollade, tot het meest exclusieve wild.” Om bestellingen sneller te kunnen verwerken, is er een tablet in de winkel gezet waarop klanten eenvoudig kunnen bestellen. “Daardoor vermijden we lange rijen wachtenden. Wel moet ik bekennen dat lang niet alles op de site staat. Bel ons vooral of kom langs met vragen en wensen!”

Ook inspirerend zijn de recepten op de site. Vanavond eet ik in ieder geval een pasteitje van Veluws wild!

Meer weten? Kijk op De Wildcentrale.

Jacco Otten: Ervaar én creëer een unieke Kerstsfeer

De etalage van bloemist Jacco Otten is al prachtig, maar ik kon niet vermoeden dat de winkel omgetoverd zou zijn tot een compleet kerstlandschap. Nieuwsgierig naar wat er na ieder bochtje te zien is, loop ik een kronkelig pad af in een dennenbos. Een rijkelijk gedecoreerd bos. Bij de opstelling van de producten is rekening gehouden met de coronavoorschriften.

Dit jaar zullen veel huizen extra kerstsfeer ademen omdat we de meeste tijd thuis zullen doorbrengen. Bij Jacco Otten vind je niet alleen bloemen en planten met de mooiste kleuren en heerlijkste geuren, maar ook buitengewoon originele decoratie.

BIJZONDERE KERSTDECORATIES

Ik ben iets te vroeg en wandel het ‘bospad’ af, maar ver kom ik niet. Want bij iedere boom, elk hoekje, ieder tafeltje blijf ik verwonderd kijken naar de bijzondere decoraties. De kerstballen zijn rijkelijk versierd en hebben aparte kleuren. “De opvallende figuurtjes als exotisch fruit, snoepgoed, bloemen, kameleons en andere dieren zijn handgemaakt en komen uit Polen”, vertelt Jacco.

HOGE KWALITEIT & ALTIJD VERRASSEND

Ook bloembollen behoren tot het assortiment. Helemaal hip is de Amaryllis waarbij de bol een glitterbad heeft gekregen. Uit iedere bol komen wel twee, soms zelfs drie groene neusjes. Bloemen gegarandeerd! Jacco: “Meestal zijn we niet met trends bezig, het blijft bij een enkel product. In onze bloemen en planten voel je veel meer de sfeer van het seizoen. We willen klanten steeds opnieuw verrassen en laten beleven wat voor moois de verschillende jaargetijden te bieden hebben.”

BLOEMABONNEMENT & BEZORGING

Jacco Otten bezorgt door heel Nederland. In Nijmegen en omstreken heeft hij een eigen bezorgdienst. Met een bloemabonnement ontvang je wekelijks een prachtig boeket, inclusief vaas. Jacco: “Die boeketten zijn iedere keer anders, maar hebben altijd onze unieke signatuur: wild en weelderig, stijlvol en creatief.”

Meer weten? Kijk op Jacco Otten.