Goede voornemens. Je kunt geen tijdschrift openslaan, geen nieuwjaarsprogramma op tv kijken, of je wordt ermee om de oren geslagen. Ook Hallo! Nijmegen heeft er behoorlijk wat ruimte aan besteed. Goede voornemens houden vaak in dat we iets niet meer mogen van onszelf: niet meer roken, niet meer te veel snoepen, niet te snel denken dat we genoeg bewegen, het houdt niet op. Toch past dit wel een beetje bij een (over?) georganiseerd volkje als het onze. We hebben blijkbaar houvast aan regels en leggen die regels maar wat graag vast in wetten. Nu zijn Goede Voornemens (met twee hoofdletters) milde ‘regels’ die we zelf opstellen -soms letterlijk in een lijstje- en ook zelf weer mogen breken. Maar wetten zijn minder vrijblijvend. Eens kijken wat er niet (meer) mag in 2020…

Goed Voornemen #1

Minder bankhangen, meer bewegen

Zo voorgenomen, zo gedaan: je gaat een lange wandeling maken. Oorwarmers op, dikke sjaal, makkelijk zittende kleding en natuurlijk lekker lopende schoenen. De route heb je zorgvuldig uitgestippeld. Er liggen géén restaurantjes aan de route, want je kent jezelf… één spaatje eindigt toch weer in warme chocomel met slagroom en een appelpunt. En dat wil je nu juist niet, aangezien Goed Voornemen #2 gezonder eten is. Eten, je moet nog langs de supermarkt, bedenk je je… Goed, flink wat uren later heb je ongeveer driekwart van de route afgelegd, als je aandrang voelt. Oh jee! Dáár had je niet aan gedacht toen je restaurantjes wilde omzeilen! Een bosrijk parkje is uitnodigend, maar ook drukbezocht. Wat nu? Van het looppad gaan en van de struiken gebruik maken

Nee! “Het is verboden binnen de bebouwde kom op een openbare plaats zijn natuurlijke behoefte te doen buiten daarvoor bestemde plaatsen”, aldus de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van onze stad. Dit geldt voor Nijmegen, maar veel gemeenten denken er net zo over.

Eenmaal thuis op je eigen toilet vraag je je af of je een nieuw record snelwandelen hebt neergezet… En nu je er toch zit, installeer je direct een handige app met alle openbare toiletten in de buurt van de locatie waar jij je op dat moment bevindt!

Goed Voornemen #2

Gezonder eten

Gezonder eten, dat heb je zelf in de hand. Zou je denken. Hiervoor gaan we even ‘gluren bij de (verre) buren’, want Nederland is bepaald niet het enige land dat regels graag vastlegt. Het kan maar duidelijk zijn. Zo mag je in Kentucky (Amerika) geen ijsjes in je broekzak hebben. Of dat nu te maken heeft met het feit dat iemand het ijsje voor een wapen zou kunnen aanzien, met de voorliefde voor gefrituurde kip, of met de pepermuntrolletjesindustrie… vreemd is het wel. Waarom zou iemand? In Chicago gaan ze nog een stapje verder. Daar mag je überhaupt niet eten… op een plek die in brand staat. Het maakt daarbij niet uit of jij je aan je goede voornemen ‘gezonder eten’ houdt of niet. Het mag niet. Punt.

Even gluren bij de ‘buren’ over de grens brengt overigens minder risico met zich mee dan gluren bij een van onze buren in de straat. Ook al ben je graag op de hoogte van wat er zich zoal bij de buren afspeelt, in de APV staat toch echt het volgende: “Het is verboden zich in de nabijheid van een persoon of een gebouw, woonwagen of woonschip op te houden met de kennelijke bedoeling deze persoon of een persoon die zich in dit gebouw, woonwagen of woonschip bevindt, te bespieden.” Het is ook verboden een verrekijker te gebruiken, dus gluren op afstand is ook niet de bedoeling.

Goed Voornemen #3

Stoppen met roken / minder drinken

Steeds minder mensen beginnen met roken. Dat is natuurlijk mooi, maar roken is niet het enige genotsmiddel dat aandacht verdient. Zo zijn er steeds meer mensen die minder willen drinken of misschien wel helemaal willen stoppen. Tegenwoordig is het alcoholvrije bier haast niet van ‘gewoon’ bier te onderscheiden. Wil je tóch nog eens flink uit de band springen? Het nieuwe jaar beklinken met vrienden? Officieel gaat een ‘Happy New Year’ niet samen met een ‘Happy Hour’. De APV is duidelijk: “Het is verboden alcohol te verkopen tegen een prijs die voor een periode van 24 uur of korter lager is dan 60% van de prijs die daar gewoonlijk voor wordt gevraagd.”

Tot besluit wensen wij van Hallo! Nijmegen je een goed Nieuwjaar, met Goede Voornemens die haalbaar zijn!