Met de woonbranche gaat het boven verwachting goed. De sector verwachtte een dip in de verkoopcijfers, maar laat juist een omzetgroei van ruim 6 procent zien. Er is namelijk een nieuwe trend gesignaleerd: thuis verhuizen, oftewel ‘verthuizen’. Mensen investeren in een nieuw interieur, want vanwege de krapte op de woningmarkt zit een nieuw huis er voorlopig niet in.

De meubelbranche profiteert het meest van de verthuizers, maar ook voor winkeliers die vloeren, raambekleding en behang verkopen, zijn drukke tijden aangebroken. De redenen waarom mensen ‘thuis verhuizen’ kan verschillend zijn. Op de eerste plaats is er een groep mensen voor wie verhuizen momenteel te duur is. Op de tweede plaats is de rente momenteel zó laag, dat sparen om die reden nauwelijks zin heeft. Investeren in het eigen woon- en leefcomfort rendeert daarom veel beter. Op de derde plaats willen steeds meer senioren zo lang mogelijk zelfstandig in de eigen woning blijven wonen. Met aanpassingen als bijvoorbeeld een traplift, comfortabele zitmeubelen, drempelloze badkamers en makkelijke keukens, is een woning goed ‘seniorproof’ in te richten.

Duurzaam door domotica & het Internet der Dingen

Door gebruik te maken van duurzame materialen en energiezuinige verlichting en installaties, kan verthuizen ook een duurzaamheidsinhaalslag betekenen voor de woning en het interieur. Zo kan de (geluids)isolatie van de woning tijdens het verthuizen eveneens worden aangepakt.

Daarnaast kan het woongenot worden bevorderd door middel van domotica (huisautomatisering of ‘smart homes’). Bij domotica draait het niet alleen om integratie van techniek en bediening ín de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf náár de woning. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van de verwarming via gsm, het met één schakelaar uitdoen van alle lichten, het voorprogrammeren van het koffiezetapparaat, of denk aan de zwembadstofzuiger die in werking treedt als er een bepaalde graad van vervuiling is bereikt. Niet alleen mensen zijn dus online, ook dingen. Ze vormen samen één groot ‘internet of things’ (IoT).

En als we het dan toch over duurzaam verthuizen hebben… Journalist Wichard Maassen stelde in het AD voor een nóg duurzamere term te introduceren: ‘verhoezen’. Dat er voor bijvoorbeeld elke bank of fauteuil meerdere soorten hoezen beschikbaar zijn. “Daarbij doet zich echter een probleem voor”, aldus Maassen. “Verhoezen bestaat al. Het is Drents voor verhuizen”.

Doe zelf woonideeën op in de oktober editie van Hallo! Nijmegen, ook duurzame! We laten een aantal experts aan het woord die je perfect (op weg) kunnen helpen!