In augustus 2017 startte Eva Schrijver in Elst een bijzonder concept: de Zoutkamer. Hier komen mensen met astma en andere longaandoeningen om in een ruimte met gezuiverde lucht verneveld en fijngemalen Himalaya-zout in te ademen. Met als gevolg schonere longen, betere ademhaling en meer longinhoud. En dus meer levensvreugde. Nu, ruim zes jaar later, is het voor Eva tijd om verder te gaan op haar levenspad. De Zoutkamer gaat vanaf februari 2024 over in de handen van de nieuwe eigenaar Rosalien Wenting-Volman. Wij gingen kennismaken.

Rosalien is geen onbekende voor de cliënten van de Zoutkamer in Elst. Zij werkt hier al sinds april 2023 en kent ondertussen alle ins en outs van de organisatie en de bezoekers. Ze zal de zaak dan ook met een gerust hart overnemen. Rosalien: “Sommige cliënten vinden het wel spannend dat de Zoutkamer een andere eigenaar krijgt, maar ik kan hen gerust stellen: er zal vrijwel niets veranderen. De sfeer blijft hetzelfde, de zouttherapie verandert niet, iedereen is van harte welkom en de koffie blijft gratis.”

Eetclub

Dat is mooi om te horen voor de vaste bezoekers. En dat zijn er nogal wat. Bovendien zijn ze erg betrokken bij de Zoutkamer, vertelt Rosalien. “Er zijn mensen die elkaar hier hebben ontmoet en nu bevriend zijn en samen andere activiteiten ondernemen. Er is zelfs een eetclub ontstaan van Zoutkamer-cliënten.” Het is geen wonder dat men zich hier zo thuis voelt. De sfeer is aangenaam intiem, de gastvrouw erg vriendelijk.

Carrièreswitch

Het was een bijzonder toeval dat Rosalien hier terecht is gekomen. Een kleine geschiedenis. “Ik werkte als apothekersassistente in Veenendaal en kwam voor mijn astma weleens in de zoutkamer die ze daar hebben. Ik had daar erg baat bij. En soms dacht ik: als ik ooit een carrièreswitch doe, wil ik wel een zoutkamer.” Die switch kwam er sneller dan gedacht. Omdat haar werk als apothekersassistente erg stressvol was, kreeg ze een sinus trombose, een soort herseninfarct. “Toen ik daarvan hersteld was, moest ik op zoek naar werk dat me minder stress zou bezorgen. En zo kwam ik via via terecht in de Zoutkamer Elst. Ik voelde me helemaal op mijn plek.” Dat oprichter Eva besloot om met pensioen te gaan, was mede ingegeven door het feit dat ze nu een medewerker had aan wie ze de zaak in vol vertrouwen kon overdragen. “En zo was de overname snel beklonken.”

Zouttherapie

Met die overname zit het dus wel goed. En ook met de zouttherapie zit het wel goed, vertelt Rosalien. “We hebben heel veel tevreden cliënten. Zij komen hier vijftig minuten per sessie optimaal ontspannen in een ruimte die is opgebouwd uit Himalaya-zout. Er is sfeerlicht dat een dag- en nachtritme imiteert, zodat de gasten helemaal relaxed raken. Ondertussen vloeit er gezuiverde lucht en vernevelde of fijngemalen zout naar binnen dat diep in de longen doordringt, wat het slijm losmaakt en de longen uiteindelijk dieper schoonmaakt.” En het werkt: sommige cliënten komen wel drie keer per week en tonen elke keer een verbeterde longinhoud. Zelf gaat Rosalien ook nog steeds de zoutkamer in. “Dat blijf ik doen. Het helpt voor mijn astma en het maakt me heerlijk ontspannen na een dag hard werken.”

Wie meer informatie wil kan terecht op de website. Contact opnemen kan door te mailen naar info@zoutkamerelst.nl of te bellen naar 0481 356 777. De Zoutkamer bezoeken kan in de Dorpsstraat 116, 6661 EP Elst.